Krizdeki Almanya, Türkiye’den umutlu

İşsizlik, sanayinin ucuz emek bölgelerine kayması, peşi ardı kesilmeyen büyük iflaslarla II. Dünya Savaşı’ndan bu yana tarihin en kötü ekonomik krizindeki Almanya, Türkiye ile işbirliğinden umutlu.

İki ülke başbakanları, ekonomi yönetimindeki kurmay ve işadamları Almanya’daki Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası’nın organizesiyle 4-6 Mayıs tarihleri arasında  İstanbul’da toplanacak Alman Türk Ekonomi Kongresi’nde biraraya gelecek.

Avrupalı Türk İşadamları Birliği’nden yapılan açıklamada; ilk kez Başbakan Tayyip Erdoğan ve Başbakan Gerhard Schröder’in açılışa katılacağı Kongre’ye Türkiye’den bin, Almanya’dan da 500 işadamı yeralacak.

Kamu ve özel kuruluş temsilcilerinin üst düzeyde temsil edileceği Kongre’de otomobil, yatırım-finans, gıda, tekstil, telekom, makina, elektronikte sektör toplantıları düzenlenecek. Ayrıca ürün tanıtımı için Kongre Fuarı da tertip edilecek.

AĞIR TOPLAR BİRARAYA GELİYOR

Alman Türk Ekonomi Kongresi, her iki ülke ekonomi kurmayları iki gün boyunca karşılıklı işbirliğini araştıracak. Kongreye katılacak Türk tarafı şöyle:

“Ekonomi ve Sanayi Bakanı Ali Çoşkun, Hazine ve Dış Ticaret Müsteyarı Tuncer Kayalar, TOBB Genel Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası Almanya Başkanı Kemal Şahin, Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası Türkiye Başkanı Selim Demiren, TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, Mencedes Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Till Becker, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, BAK Kardeşler Gıda Firması Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baklan, Türk Tekstilciler Birliği İngiltere (TİKA) Başkanı Ziya Akşahin”

Alman ekibinde yeralacaklar ise şöyle:

“Federal Almanya Ekonomi Bakanı Wolfgang Clement, Kuzey Ren Westfalya Eyaleti İş ve Ekonomi Bakanı, Harald Schartau, Dış Yatırımlar Dairesi Sorumlusu Dr. Klaus Mangold, Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Genel Başkanı Ludwig von Braun, Sanayiciler ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Jürgen R. Thumann, Parekendeciler Federasyonu Genel Başkanı Hermann Franzen, Metro Gruppe Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hans Joachim Körber, Aunde Achter und Ebels GmbH und Co. KG Yönetim Kurulu Başkanı Rolf A. Königs.”

ÇIKIŞ YOLU TÜRKİYE’DEN GEÇİYOR

Tekstil Endüstrisi Geliştirme Derneği (TİDA) Başkanı Ziya Akşahin, Almanya’nın krizden çıkış yolları aradığını ve Türkiye ile ekonomik işbirliğine çok önem verdiğini söyledi.

Alman Türk Ekonomi Kongresi’ne TİDA adına katılacağını söyleyen Akşahin Alman ekonomisi içinde Türklerin gücünü şöyle anlattı:

“Almanya’da krizden çıkış yolu ararken Türk göçmen işadamları ve Türkiye’yi çok önemsiyor. Almanya’da 2.7 milyon nüfus, 600 bin çalışan ve ekonomiye 30 milyar Avro katkıda bulunan 55 bin Türk işletmesi ciddi bir ekonomik güç haline geldi. Yalnızca Almanya’daki Türk işverenlerin yanında 750-800 bin çalışan bulunuyor. Üstelik 40-45 bin Türk genci Alman üniversitelerinde okuyor ve her yıl ülke ekonomisinde aktif görevler alıyor…”

Almanya’daki Türk işletmelerinin Avrupa’daki Türklere yönelik ihracatıyla ülkeye ciddi bir gelir kazandırdığını vurgulayan Akşahin, “Türk işadamları ülkedeki en dinamik profile sahipler. İşgücü, istihdam ve yatırımda göçmen Türk işadamlarının, Türkiye ile de ciddi ticari bağları da bulunuyor. Almanya krizden çıkış önlemleri olarak pek çok destek ve muafiyet uygulamaya başladı. Özellikle Almanya’daki Türk kökenli işletmeler aracılığıyla Türkiye’deki sermayeyi ülkesine çekmek istiyor” dedi.

Akşahin, Almanya’nın Türkiye’nin sermaye ihraç etme potansiyelinin farkında olduğunu belirterek Kongre’nin önemini şöyle belirtti:

“Almanya öncelikle ülkesindeki sermayeye teşvikler vererek kaçmaktan vazgeçirmek ve üstelik ortaklıkla ‘yabancı sermaye’ getirmesini sağlamak istiyor. Türk azınlık ekonomisinin ekonomi raporlarda yer alan rakamsal gücü ilk kez İstanbul’daki kongrede siyasi olarak tanımlanmış olacak… Türklerin Almanya’daki gücü özellikle ırkçı ve muhafazakar kanat tarafından hep görmezlikten gelinmişti. Kongre’nin en önemli mesajı da bence Türk göçmenlerin ve Türkiye’nin yalnızca Almanya değil, Avrupa’daki önemininin belgelenmesidir…”

İLGİLİ HABERLER:

– Almanya’da işsizlik alarmı

– Almanya’da çark tekliyor…

ZİYA AKŞAHİN’İN KÖŞESİ:

 Almanya’nın çıkmazı

1101420cookie-checkKrizdeki Almanya, Türkiye’den umutlu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.