‘Krize İngiltere’nin kaçırma girişimi neden’

ABD’nin bu girişiminin 10 hafta önce olduğunu iddia eden Independent, 11 Ocak sabahı kuzey Irak’taki İran irtibat bürosuna, bölgeye helikopterlerle indirilen bir grup askerin baskın yapmaya çalıştığını yazdı.


Baskın sırasında bölgeyi ziyaret etmekte olan iki üst düzey güvenlik yetkilisi İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Caferi ve Devrim Muhafızları İstihbarat şefi General Manuçehr Firuzende’nin ele geçirilemediğini, Amerikalı askerlerin de büroda bulunan daha alt düzeydeki 5 İranlı güvenlik elemanını gözaltına aldığını yazan gazete, 5 İranlı görevlinin hala casusluk faaliyetleri yaptıkları iddiasıyla ABD tarafından tutulmakta olduğuna dikkat çekti.


Bölgeye, Celal Talabani ve Mesud Barzani ile görüşmeler yapmak üzere resmi ziyaret için gelen iki İranlının kaçırılması girişiminin, Mesud Barzani’ye bağlı güçlerin komutanı Fuad Hüseyin tarafından da doğrulandığını kaydeden Independent, Erbil’deki İran irtibat bürosunun İran’a gitmek isteyen Kürtlerin vize işlemlerini yaptığını belirtti. Gazete, Hüseyin’in “Amerikalılar asıl Caferi’nin peşindeydi ve onu büroda bulabileceklerine inanıyordu” iddiasına da yer verdi.


Gazete, Caferi’nin de, kaçırma girişiminin olduğu iddia edilen dönemde Erbil’de olduğunu doğruladığını yazdı.


The Independent gazetesi, ABD ve müttefiki ülkelerin İran üzerindeki baskıyı artırmaya çalıştıklarını, ancak Erbil’deki baskın girişiminin aşırı saldırganlık içeren çok ciddi bir eylem olduğunu ifade ederken, “Bu olay ABD ile İran arasındaki gerilimi tehlikeli biçimde artırdı ve bu da İranlıların ABD’den daha yumuşak bir hedef olarak gördüğü 15 İngiliz askerinin esir alınmasına yol açtı” iddiasında bulundu.

801330cookie-check‘Krize İngiltere’nin kaçırma girişimi neden’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.