Krize önlem: Haftada 4 gün çalışın

Küresel krizin ekonomik ve sosyal hayatta neden olduğu sorunlara karşı Macarlar, devletin de müdahalesiyle alternatif çözümler üretmeye çalışıyorlar.

Hükümet tarafından gündeme getirilen ve iş dünyasında heyecan yaratan son projeye göre, zorda kalan işyerlerinin, üretimdeki azalmaya paralel olarak fabrikalardan işçi çıkarmasının önüne geçmek için, hükümet iş dünyasının temsilcilerine dört günlük çalışma haftası öneriyor.

Projeye göre darda kalan işyerlerinde, işveren işçi çıkarma yerine, dört günlük çalışma haftasına geçebilecek. Yani işveren işçilerine haftalık dört günlük ücret ödeyecek. Ama aslında bu işyerlerinde de işçiler haftada beş gün çalışmaya ve de ücretlerini tam almaya devam edecekler. Aradaki fark ise hükümet tarafından karşılanacak.

“Peki ama, devlet bu ek kaynakları nereden bulacak?” sorusunu yanıtlayan Başbakanlık özel kriz temsilcisi, hükümetin elinde, bütçeden kriz için ayrılan payların bulunduğunu, ama bunun da ötesinde AB fonlarından da yararlanmayı planladıklarını söyledi.

Hükümetin, iş dünyasına yapacağı bu yardım için bir şartı var: işyerlerinde ücret giderleri hükümet tarafından karşılanacak olan beşinci gün, işyeri eğitimlerinde ve uzmanlık geliştirme eğitimlerinde kullanılacak.

Böylece Macar hükümeti bir taşla iki kuş vurmak istiyor: hem işten çıkarmalar azalacak ve hem de işyerlerinde uzmanlık ve kalifiye işçi eğitimleri bir zorunluluk olarak gündeme alınacak.

Hükümet böylece, krizi ülke açısından yararlı bir sürece dönüştürmeyi umuyor.

MACARİSTAN HABERLERİ İÇİN:www.turkinfo.hu

1187120cookie-checkKrize önlem: Haftada 4 gün çalışın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.