‘Krizi nasıl fırsata çeviririz’in farklı yolları

LSE’de yapılan panelde Star Kıbrıs Medya Grubu Başkanı Ali Özmen Safa, Türk Bankacılar Birliği Başkanı Çağlar Karataş, Mali Müşavir Ertan Hürer ve HSBC Türk Masası Şefi Niyazi Albay yer aldı.


Konuşmacılar krizden çıkış yolunu kimsenin bilmediğini belirtirken, krizle başa çıkmak için  paneldeki her konuşmacı ayrı  yol gösterdi… Konuşmalar özetle aşağıda aktarıldı.


“MORTGAGE BULAN HEMEN ALSIN”


Çağlar Karataş (İngiltere Türk Bankacılar Birliği Başkanı): Hükümetler “cash” nakit para enjekte etti. Mali kriz 9 ay içinde bitebilir, ancak hemen ardından “ekonomik kriz” başlayabilir.  Türkiye’ye krizin yansıması özellikle KOBİ’lerde olacaktır. Özellikle tekstil, otomotiv, inşaat sektöründe talep ani düşerse ekonomik kriz başlayacaktır. Kriz bizi reel sektör, KOBİ’lerde etkiler. İşsizlik artar, toplu işten çıkarmalar başlar. 2009’dan itibaren asıl zararları göreceğiz. İngiltere’de yaşayanlara tavsiyem,  mortgage “tutsat” bulursanız hemen alın. Krizden çıkışın yolunu bilen kimse yok, olsa bugünler yaşanmazdı..”


“KREDİ KARTINI DİKKATLİ KULLANIN”


Niyazi Albay (HSBC Bankası Türk Masası meneceri): İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşlarına kredi skorlarını yükseltmek için mutlaka seçmen kütüklerine yazılmalarını, borçlarını ve ev borcu kredileri mortgage’larını gününde ödemelerini, bankalarda mümkün olduğu kadar “artı” para bulundurmalarını öneririm.  “ 4 taneden fazla kredi kartınız olmasın. Limitinizin yüzde 30’nu aşmayın. Hiç kullanmasanız bile cüzi limitte kartınız bulunsun. Maaşlarınız bankanıza düzenli yatsın, Oturduğunuz evdeki yaşadığınız süreyi 3 yıldan fazlaya çıkartmaya çalışın. İş hesaplarınızda da ödemelerinizde düzenli olun, eksiye düşmeyin” dedi.


“NAKİT PARANIZI İYİ DEĞERLENDİRİN”


Ertan Hürer (Mali Müşavir ve Enfield Belediyesi Muhafazakar Parti Meclis Üyesi):  Kriz “kanser” gibi herkesi, her cins ve yaşı etkiledi. Mutlaka muhasebeciyle çalışılması gerekli. Yıllık hesapların düzenli yapılmasının yararları var. Nakit para kraldır… Nakit paranız varsa  cebinizde tutun, elinizdeki para, gelirinizden daha önemlidir .  Yatırım yapın. Verimliliği artırın.  Gereksiz harcamalardan kaçının. Kesin pazarlık yapın. Mal stoklarını düşük tutun, çünkü bir hafta sonra daha ucuza alabilirsiniz. Belediye ve hükümetin yeni kararlarını takip edin. Açıklanan mini mütçedeki verdi yardımlarını kullanın…


“İNGİLTERE’DEN BORÇLANIP TÜRKİYE’YE YATIRIN”


Ali Özmen Safa (İşadamı): Çince “Kriz” kelimesi “ Fırsat” ve “Tehlike” kelimelerinden oluşuyor… Böyle bir krizi, tüm dünya ilk defa yaşıyor. Krizde tehlike vardır, ancak fırsatlar da vardı. Şans diye birşey yoktur. Fırsatları değerlendirme vardır. Bunun için fırsatı görmek lazım. Krizde para yapma şansınız da vardır. Kar yapmak için fırsatları değerlendirmek gerek. Fırsat, başkalarının görmediğini görmektir. Nakit para kraldır diyorlar. Ben buna katılmıyorum. İngiltere’de borçlanın, götürün Türkiye’de daha  yüksek faize yatırın. Borçtan korkmayın. Yatırım yaparken, zarar yapacağınızı da unutmayın. Yatırım için bankalar ve emlak konuları  en karlı  sektördür.


 

818650cookie-check‘Krizi nasıl fırsata çeviririz’in farklı yolları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.