Kırık kalpleri tamir etmenin yeni yolları

Yapay  organlar, hastaların zamanını satın alarak    bu  güç durumu  kolaylaştırır, fakat doktorlar, geçici bir çözüm için  organları yeniden üretmeye bakıyor. 



Oak Lawn’da Advocate Christ Tıbbi Merkezinde bir  Kalp mütehassısı olan Dr. Marc A. Silver,  “Bir hastalık iyileşebildiği zaman, yardımın [yapay organlar]  bu çeşidi idealdir” dedi.



Şikago’da Bilimin İlerlemesi yıllık toplantısı  için  yeni Amerikan  Şirketinde konuşan Silver, “ Çoğunlukla, iyileşme  muhtemel değildir ve yeni organların birçok yıl için hizmet görmeye  ihtiyacı vardır” dedi.



Kalp hastalığı, toplumumuzda,  önde gelen  ölüm nedenlerinden biridir.  Kalp hastalığının birinci işareti, çoğu kez ilaç ile tedavi edilebilir, fakat durum (koşul)  daha sonra klinik kalp başarısızlığına evrim geçirebilir. Çünkü kas çalışmayı durdurur  ve tedavi, daha karmaşıklaşmış veya imkansız  olur. O noktada, bir kalp nakli, hayat kurtaran bir seçenek sunabilir.


 
Her yıl nakiller için 100000 üzerinde hasta  bekliyor, ve Amerika’da  sadece 3100 organ nakli  bir yılda tamamlandı.  Illinois Teknoloji Enstitüsü’nde Biyomedikal Mühendislik Cemiyeti’nin tarihçisi  Dr. Paul H. Fagette, “ birşey, gediğin içini doldurmak zorundadır“ dedi.


 
Silver, “çok insan, çok ihtiyaç, çok  masraf vardır”  dedi.


 
Uzun-dönem yapay cihazlara ek olarak, araştırmacılar nakilsiz bir gelecek ve başarısız organların yeniden üretiminin tamamlanması ihtimalini gerçekleştirmeye çalışıyor.  



Fagette, “ taze hayat verici ilaç, şehirde yeni  oyuncudur “  dedi.



Fagette, araştırmanın yaklaşık 25 yılından sonra, bu alanda gerçek ilerlemeler vardır. Araştırmacılar,  “ kültür yapılabilecek ve  kök hücrelerden –ya embriyonik  ya da kısmi olarak  yenileyici (düzeltici)  -  organ parçaları ve organ doku büyütülebilecek”  dedi.



Organ büyütme,  hala  ekseriyetle deneyseldir. Çünkü o, hala yavaş bir süreçtir dedi. Bu, genel kamuoyuna tanıtılmadan önce,  yeni teknoloji,  organ büyütmeyi  ve geliştirmeyi hızlandırmak için  geliştirilmesi gerekir. 



Fagette’ye göre, yeniden organ üretimi hala  onun emekleme safhaları içindedir, fakat gelecekte, inkar edilemez surette , bir anahtar rol  oynayacaktır. 



*İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim Uygun tarafından Vanessa Hand’in makalesi İngilizce’den çevrilmiştir.



http://www.pekiyi.150m.com       
[email protected]

714980cookie-checkKırık kalpleri tamir etmenin yeni yolları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.