Kırık saçların sorumlusu!

Özellikle aşırı çiğ yumurta ve sigara içenleri tehdit eden biotin eksikliğine karşı Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan’ın önerisi; bol bol süt içmek, karaciğer, ceviz, tahıllar, soya fasulyesi ve yumurta yemek yönünde.

Uzm. Dr. Gökhan Okan; biotin vitaminin önemi ve etkileri hakkında şunları söyledi: “Biotinin bu kadar popüler olmasının nedeni, saç ve tırnaklara kazandırmış olduğu olumlu etkidir. Karbonhidrat, protein metabolizmasında ve diğer vitaminlerin kullanımında gereklidir. Birçok enzimin yapısına girer. Bu enzimler, gıdaların vücuda yararlı hale getirilmesini sağlar. Saç dökülmesini ve beyazlamasını yavaşlatır, cilt sağlığı için gereklidir.”

BEBEĞİNİZİN SAÇLARINI TAKİP EDİN
Biotin eksikliği doğumsal olabilir ya da sonradan gelişebilir. Doğumsal biotin eksikliğinin genetik olduğunu belirten Dr. Okan, “Bebeklerde saç dökülmesi, saçlarda kırılganlık, tırnaklarda soyulma, ekzematöz bulgular bulunurken; ileriki haftalarda nörolojik bozukluklar buna eklenir. Yeni doğanlarda eksiklik tespit edilip tedavinin hemen başlaması gerekir. Tedaviye geç başlamak şikayetlerin kalıcı olmasına yol açabilir” uyarısında bulundu.

Erişkinlerde görülen biotin eksikliğinin çok sayıda nedenle gelişebileceğini vurgulayan Okan, biotin eksikliğine yol açan faktörleri şöyle özetledi: “Çiğ yumurta tüketmek en önemli nedendir çünkü çiğ yumurtada bulunan bir madde biotinin emilimini bozar. Yanık hastaları, epilepsi ilaçları kullanan hastalar, gebeler, uzun süreli antibiyotik tedavisi alanlar, yoğun alkol tüketenler ve lohusalar biotin eksikliği açısından riskli kişilerdir. Yapılan çalışmalarda yoğun sigara içen kadınlarda biotin yıkımının arttığı saptanmıştır.”

BİR DAMLA KANLA BELİRLENEBİLİR
Biotin eksikliği düşünülen vakaLlarda klinik bulgular öncelik taşıyor. Tanıyı koymanın en etkili yolu ise kanla yapılan biotin testi. Erken teşhis ve etkili tedaviye vurgu yapan Dr. Okan, “Biotin tabletleri tedavi edicidir. Tedaviye yüksek dozlarla başlanmalı, kandaki biotin değeri normale dönene kadar devam edilmelidir. Tedaviden alınacak yanıtın hemen olmayacağı hastalara bildirilmelidir. Yakınmalar genellikle 3-5 hafta sonra azalmaya başlar, 3-4 ay gibi sürede de ortadan kalkar. Lohusalık döneminde biotin tabletleri kullanılabilir. Alınacak biotin dozu hastanın yaşı ve eksikliğin derecesine göre değişir” dedi.

775500cookie-checkKırık saçların sorumlusu!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.