Körüklenen Çin milliyetçiliği ters tepebilir

Japonya’nın okullarda okutulmasını onayladığı bir tarih kitabına karşı Çin’in muhalefetiyle başlayan protesto gösterileri şiddetini arttırarak devam ediyor ve protesto gösterileri dün Şangay’a kadar sıçradı. Ülkenin güneyindeki Şenzen bölgesinde 30 binden fazla kişi Japonya’yı protesto etti.

Çinli yetkililerle görüşmek üzere Çin’in başkenti Pekin’e gelen Japon Bakan Nobutaka Maçimura Tokyo’nun durumdan derin endişe duyduğunu ifade etti ve uluslararası kurallarla uyum içinde Çin’den konuyla süratle ve samimi biçimde ilgilenmesi talebinde bulundu.

ÖZÜR DİLEMEYECEK
Çin Dışişleri Bakanı Li Caoşıng ise Maçimura ile yaptığı görüşmede, Çin’in çeşitli kentlerinde haftalardır düzenlenen Japonya karşıtı protesto gösterileri konusunda, ”Ülkesinin Japonya’dan özür dilemek için bir nedeni olmadığını” söyledi.

Öte yandan Japonya’da Çin Konsolosluğuna şişe fırlatan bir kişi kendini yaktı. Kimliği açıklanmayan kişinin Çin’deki gösterilere tepki gösterdiği sanılıyor.

SİLAH GERİ TEPEBİLİR
İngiltere’nin ciddi pazar gazetesi The Observer konuyla ilgili şu yorumda bulundu:

“Dün Şangay’da sokaklara dökülen on binlerce Japonya karşıtı göstericinin çoğu için, bu ‘katıldıkları’ bir yana, ‘gördükleri’ ilk toplu gösteriydi. 35 yaşın üstündekilerden pek azı 1989 yılındaki demokrasi yanlısı gösterileri hatırlıyordu. İçlerinden sadece bir avuç kadarı 1999 yılındaki Amerika karşıtı gösterilerde yer almıştı. Ancak neredeyse koskoca bir kuşak için, bu gösteri, bir amaç için yürümek yolunda ilk şanslarıydı.

Japonya karşıtı gösterilerin üçüncü haftasına girildi ve gösteriler giderek daha da büyüyor. Gösterilerin kısa vadedeki ilk etkisi, iki ülke ilişkilerini son 33 yılın en kötü seviyesine indirmek oldu. Ancak uzun vadede, milliyetçilik dalgasını başlatan komünist hükümete karşı da bir tehdit oluşturabilir.”

PROTESTO NEDEN ŞİMDİ?
Gazete göstericilerin tepkilerinin sönmeyeceğini sözlerini aktararak, “Neden Japonya karşıtı gösterilerin geçmişte değil de şimdi yapıldığı” sorusunun da “Belki de Çin daha güçlü olmaya başladığındandır” diye yanıtlandığını aktardı…

Öte yandan Fin Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden Linda Jakobson da, “Çin’de her zaman Japonya karşıtı bir azınlık vardı ancak şimdi bu görüşler ılımlılara ve kendilerini apolitik olarak nitelendiren kesimlere de sıçradı. Çin-Japonya ilişkileri uzun vadede, Doğu Asya için başlıca endişe kaynağı olabilir” dedi.

1103800cookie-checkKörüklenen Çin milliyetçiliği ters tepebilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.