Körler dilleriyle görebilecek

İngiltere Savunma Bakanlığının desteklediği proje çerçevesinde ABD’de geliştirilen ”Brainport” adlı cihaz sayesinde körler, dillerine yerleştirdikleri bir cihaz yardımıyla kelimeleri okuyabilecek, şekilleri tanıyabilecek ve kimsenin yardımı olmadan tek başına yürüyebilecek.

Kullanıcının ağzına yerleştirilecek lolipop benzeri plastik bir yüzeyle buna bağlı güneş gözlüğü içine yerleştirilmiş video kameradan oluşan cihaz, kameranın tespit ettiği görüntüleri kullanıcının diliyle hissedebileceği ve ne anlama geldiğini anlayarak beyninde şekillendirebileceği, değişik şiddetteki birçok elektriksel titreşime çeviriyor.

İngiltere Savunma Bakanlığının Whitehall’deki merkezinde projeyi tanıtan ABD ordusundan Tümgeneral Gale Pollock, cihazın prototipinin dil bağlantısına bilgi gönderen 400 noktasının bulunduğunu belirtirken, tasarımcılar bunu 4 bin noktalık bilgi gönderme kapasitesine çıkararak görüntünün netliğini artırmayı planladıklarını kaydetti.

Kullanıcıların cihazı kullanırken konuşamadıklarına ve yemek yiyemediklerine dikkati çeken tasarımcılar, dişlerin arkasına veya damağa sürekli olarak yerleştirilebilecek daha küçük bir cihaz geliştirmeyi ümit ettiklerini sözlerine ekledi.

774090cookie-checkKörler dilleriyle görebilecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.