Körler için kabartma resim sergisi

Galeri Artist’te sergilenen kabartma resim sergisini gezmeye gelen Nokta Körler Derneği üyelerine bilgi veren Prof. Koçan, bu bölümde rölyefli resimler bulunduğunu, bunları dokunarak algılayabileceklerini söyledi.

Görme engellilere, “Acaba siz bunlara dokunduğunuz zaman ne hissedeceksiniz, parmak uçlarınızdaki gözleriniz neyi görecek ve nasılbir algılama içinde olacaksınız?” diyen Prof. Koçan, bu tür çalışmaların yurt dışında bulunduğunu ve görmeyenlerin örneğin Picasso resimlerini, kabartma olarak yapılmış kopyalarına dokunarak “görebildiğini” ifade etti.
      
‘İNSANI YÜZYÜZE GETİRİYOR’
Prof. Koçan, ‘Körler İçin Resimler’ sergisinin ana düşüncesinin “imâ etmek” olduğunu belirterek, “İmâ ederken geleneksel resmin malzemesini ve söylemini geri çekiyorsunuz. O geri çekme sürecinde karşınıza bir arınma çıkıyor. Bu arınma bence doğu insanının arınmasıdır. Çünkü onlar her şeyi biraz daha jestlere dayarlar, ifadenin aracı olan sözü geri çekerler. O açıdan ‘Körler İçin Resimler’ aslında bir sürü kalabalık sözü geri çeken, yalın bir ifadeyle insanı yüz yüze getiren bir dizidir.”
      
’YENİ BİR SÖZ’
Resimlerde kullandığı teknik hakkında da bilgi veren Prof. Koçan, tuval üzerinde, çamur ve çeşitli malzemeler kullanarak ‘arka yüzden’ kabartma bir görüntü oluşturduğunu anlattı. Prof. Koçan, “Bunların dil olarak da, teknik olarak da sanat tarihi için son derece yeni bir söz olduğunu düşünüyorum” dedi.

Prof. Koçan, görme engellilerin bu resim sergisini gezmelerini de serginin bir parçası olarak düşündüklerini ifade ederek, “Bunu videoya kaydediyoruz, çektiğimiz görüntüleri de burada sergileyeceğiz” diye konuştu.
      
DOKUNARAK ALGILANAN RESİMLER
Resimleri dokunarak inceleyen görme engellilerden Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şube Başkanı Mustafa Kocayıldız da Türkiye’de ilk kez, görmeyenlerin dokunarak izleyebilecekleri bir resim sergisi düzenlendiğini belirterek, “Bu sergi çok güzel oldu. Resimleri, dokunarak algılama fırsatı bulduk ve çok güzel duygular hissettik” dedi.

Resimleri daha iyi algılayabilmek için daha yüksek kabartma şeklinde yapılmasını istediklerini ifade eden Kocayıldız, “Bu çalışmaların artması gerekir. Bu, örnek bir çalışma. Resimleri çok beğendik. Her resimde farklı bir figür oluştuğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.

Prof. Hüsamettin Koçan, sergiyi gezen dernek üyelerine eserlerinden birini de hediye etti. Sergi, 7 Nisan’a kadar açık kalacak. (aa)

1102010cookie-checkKörler için kabartma resim sergisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.