Kırım bağımsızlığını ilan etti.

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde geçen hafta Rusya’ya bağlanma kararı alan Moskova yanlısı parlamento, bugün yapılan oylama sonucunda bağımsızlık ilan etti. Söz konusu hamle, Kırım’ın Rusya’ya bağımsız bir devlet olarak katılmasına yasal zemin oluşturmak için atılan bir adım olarak yorumlandı.

Ezici çoğunluğu Rus kökenli milletvekillerinden oluşan parlamentodaki oylamaya katılan 81 vekilden 78’i Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin ve Kırım’a bağlı Sivastopol kentinin bağımsızlık ilanına onay verdi.

Deklarasyonda Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılmasına atıfta bulunulurken, “Bir devletten tek taraflı bağımsızlık ilanı, hiçbir şekilde uluslararası hukuku ihlali etmez” denildi.

YASAL ZEMİN OLUŞTURULDU

Kırım’ın başkenti Simferopol’da toplanan yerel parlamentonun, meşruiyeti hali hazırda sorgulanan 16 Mart referandumunu dahi beklemeden aldığı bağımsızlık kararının özellikle Batı dünyasında tepkilere neden olması bekleniyor.

Kırım parlamentosu tarafından kabul edilen deklarasyon, 16 Mart referandumu için gerekli hukuki bir şart. Halen Ukrayna’nın parçası sayılan Kırım’ın, referandumdan sonra Rusya ile birleşebilmesi için bağımsızlık ilan etmiş olması gerekiyor. Zira parlamentonun basın departmanından yapılan açıklamada da bağımsızlık ilanının, referandumdan Rusya’ya bağlanma kararı çıkması halinde yürürlüğe gireceği belirtildi.

Kırım parlamentosu bağımsızlık deklarasyonunu kabul etmeden birkaç saat önce Rusya Parlamentosu Duma da Kırım’ın Rusya’ya bağlanması meselesini 21 Mart oturumunda ele alacağını duyurmuştu. Nerdun HACIOĞLU / Hürriyet

1412500cookie-checkKırım bağımsızlığını ilan etti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.