Kürt açılımı Economist’te

Economist, açıklanan ilk adımlardan birinin PKK’yla ilintili suçlardan haklarında dava açılan ya da mahkum olan çocukların cezalarının azaltılmasını ya da ertelenmesini öngörecek bir düzenleme olduğunu belirterek bu düzenlemenin işsiz Kürt gençlerin radikalleşmesini önlemesi ya da PKK’ya katılmalarının önünü kesmesinin amaçlandığını öne sürdü.

Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu’nun geçen haftalarda Iraklı Kürtlerin yarı-bağımsız devletlerini ziyaret ettiğini hatırlatan Economist, daha kısa süre öncesine kadar Türkiye’de generallerin Kuzey Irak’ta Kürtlerin kontrolündeki bölgeyi işgal etme tehdidi; Barzani’nin ise ”biz de kendilerine karşı savaşırız” sözlerinin ardından bu ziyaretle yaşanan dönüşümün çarpıcı olduğuna dikkat çekiti.

Ancak bu açılım politikasının ülke genelinde tepki yarattığını, bu tepkinin son örneğinin de Diyarbakırspor’un bazı maçlarında görüldüğünü aktaran Economist, şöyle devam etti:

”Diyarbakır’dan insan hakları avukatı Sezgin Tanrıkulu’na göre, duygusal ayrışmanın coğrafi bölünmeye yol açma riski ciddi. Gerçekten de hükümetin Kürt politikası risklerle dolu. PKK’nın kent terörüne geri dönmesi örneğin, generallere zayıflamakta olan nüfuzlarını yeniden öne çıkarma bahanesi verecektir.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, halihazırda yumuşak Kürt politikasına genel çerçevesiyle destek veriyor. Ordunun hükümeti devirme planları yaptığını ortaya çıkaran skandallar kendisini savuna pozisyonunda kalmaya itti.”

The Economist yazısının sonunda da, hükümetin önündeki zorlu görevin Kürt açılımının yalnızca Kürtler için değil, bütün etnik kökenlerden ve her mezhepten Türk yurttaşları için tasarlandığını göstermek olacağını vurguladı.

1497740cookie-checkKürt açılımı Economist’te

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.