Kürt araştırması: %69 silah istemiyor

Milliyet’te yer alan A&G Araştırma Şirketi’nin yaptığı araştırmaya göre, Türk halkı, Güneydoğu’da silahlı mücadele dışında adım atılması ve yeni açılımlar yapılmasını desteklerken, dağdaki PKK’lılara af çıkarılmasını istemiyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 69.3’ü, Güneydoğu’da silahlı mücadele dışında adım atılmasının gerekli olduğunu düşünüyor. Bu görüşe katılmayanların oranı ise sadece yüzde 19.3. Eğitim seviyesi yükseldikçe, silahlı mücadele dışındaki adımlara destek verenlerin oranı yükseliyor. 18-27 yaş arasında olumlu yaklaşanların oranı yüzde 72.6’ya, üniversite mezunları arasında ise yüzde 74.7’ye yükseliyor.

AKP’li seçmen ‘açılıma’ isteksiz

Silahlı mücadele dışında atılacak adımlara en büyük desteği Güneydoğu Anadolu Bölgesi veriyor. Güneydoğu’da yüzde 75, Doğu Anadolu’da yüzde 73.6, Marmara’da yüzde 71.8, Karadeniz’de yüzde 67.8 olan bu destek, Akdeniz’de yüzde 55 seviyesine iniyor.

DTP seçmeninin yüzde 93.4’ü, “Silahlı mücadele dışında adım atılması gerekir” derken, en düşük destek ise AKP’li seçmenden geliyor. MHP seçmeni yüzde 72.6, CHP seçmeni yüzde 71.5 oranında destek verirken, AKP seçmeninin yüzde 68’i silahlı mücadele dışında bir adım atılmasından yana.

Affa yeşil ışık yok

“Güneydoğu’daki terör sorununun çözümü için dağdakilere af çıkarılmasını doğru bulur musunuz?” sorusuna ise, olumlu yanıt verenler yüzde 20’de kalıyor. Halkın yüzde 69.6’sı, dağdaki PKK’lılara af çıkarılmasını doğru bulmuyor. Erkekler genel ortalamanın üzerinde affı yanlış bulduğunu belirtirken, 18-27 yaş arası gençlerin yüzde 72.2’si “affa” karşı.

ARAŞTIRMANIN DEVAMINI OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

1494840cookie-checkKürt araştırması: %69 silah istemiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.