‘Kürt Konferansı’na itirazımız olmaz’

Babacan, Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Erbil’de yapılması planlanan Kürt konferansına ilişkin soruları yanıtladı.

Böyle bir konferansın yapılabileceğinin 3-4 aydır gündemde olduğunu anımsatan Babacan şunları kaydetti:

“Biz bunu Irak tarafıyla da konuştuk, değerlendirdik. Bu onların düzenleyeceği bir konferans. Zamanlamasını, gündemini, kimlerin davet edileceğini nihayetinde kendileri karar verecektir. Önemli olan, bütün bu çabaların sonunda olumlu sonuçlar elde edebilmektir. Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, Irak’ın kendi içindeki birliği, bütünlüğü ve bunun kuvvetlendirmesi amacıyla, aynı zamanda her iki ülke arasındaki ilişkiyi adeta zehirleyen bir unsur olan terör örgütünün varlığının nasıl sona ereceği konusunda atılacak bütün adımlara, yapılacak bütün çalışmalara Türkiye olarak destek veririz. Ama henüz zamanlaması, gündemi ve kimin davet edileceği konusunda çalışmalara kendileri devam ediyor. Sonuç olumlu olduktan sonra, arzu edilen hedefleri ortaya koyan bir konferans olduktan sonra, böyle bir konferansa bizim itiraz etmemiz ya da çekince koymamız söz konusu olmaz.”

Konferansa Türkiye’den herhangi bir katılım olup olmayacağının sorulması üzerine Babacan, “Böyle bir davet olduğunu ya da olacağını sanmıyorum. Çünkü onların kendi içlerinde yaptıkları bir çalışma. Ama gözlemci olarak ya da özel davetli olarak düşünülürse, öyle bir davet geldiğinde bunu dikkate alırız, değerlendiririz” diye konuştu.
Babacan, konferansa terör örgütü PKK’nın da davet edilmesinin söz konusu olduğunun hatırlatılması üzerine de, “Kimin davet edileceği konusunda nihai karar verdiklerini zannetmiyorum” dedi.

1191790cookie-check‘Kürt Konferansı’na itirazımız olmaz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.