Kürtaj protestoları İngiliz basınında

Guardian gazetesinde Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, tecavüze uğramış ve hamile kalmış kadınların doğurmaları gerektiğine dair sözlerine yer verilirken, hükümetin Haziran sonuna kadar bir yasa tasarısını Meclis’e sunacağını aktardı. Aynı haberde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in “annenin hatasından dolayı suçu niye çocuk çeksin. Anne kendini öldürsün” şeklindeki sözlerine de yer verildi.

Bu açıklamaların, kadın örgütlerinde büyük tepki yarattığını vurgulayan Guardian İstanbul Feminist Kolektifi’inden Tuba Özay Baki’nin, “Kürtaj Türkiye’de yasaklansa bile kadınlar yaptırmaya devam edecek; ama bu kez sağlıksız ve tehlikeli koşullarda. Karanlık kişiler insanların bu çaresizliğinden para kazanmaya başlayacaklar” yorumunu aktardı.

Haberde görüşleri aktarılan Jinekolog Doktor Mustafa Ziya Günenç’in verdiği bigiye göre; kürtajın 1983’te yasal hale gelmesinden önce her 10,000 hamilelikten 250’si annenin ölümüyle sonuçlandı ve bu ölümlerden 225’i kadınların tüy, tel ve kimyasal maddelerle bebeği kendi kendine düşürme girişimi sonucunda meydana geldi.

Doktor Günenç, gazeteye “Kürtaj işte bu nedenle yasalaştı, Türkiye’nin bu konudaki sıkıntılardan biri de, cinsel eğitimin okullar, üniversiteler ve medyada yer almamasıdır” diye konuştu.

Financial Times ise aynı eylemi aktardığı haberinde göstericilerde “benim bedenim, benim kararım” sloganlarının öne çıktığının altını çizdi. Financial Times, Reuters ajansından aktardığı haberinde, 2023 yılında Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmasını isteyen Recep Tayyip Erdoğan’ın “üç çocuk politikası”ndan söz etti.

843350cookie-checkKürtaj protestoları İngiliz basınında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.