‘Kürtler azınlık değil halktır’

Norveç’teki Türk vatandaşlarıyla biraraya gelen Başbakan Erdoğan, bir soru üzerine, ”PKK ile Kürt kavramını birbirine karıştırmamak gerekir. Kürt de benim Türkiye Cumhuriyetimin vatandaşıdır. Ülkemde ne kadar etnik unsurumuz varsa hepsi benim canım, ciğerimdir” diye konuştu.


”Etnik, bölgesel ve dine dayalı milliyetçilik yapmamak gerektiğini” kaydeden Erdoğan, ”Ama ülkemizi bölmeye, parçalamaya çalışan unsurlar var. Kusura bakmayın Batı, bazı unsurlarıyla bunu yapma gayreti içerisinde. Eğer AB’yi buna kurban etmeye kalkarsanız bizim böyle bir derdimiz yok. Benim ülkemi kimsenin bölme gayreti içine girmesine müsaade etmeyiz” dedi.


“KÜRT AZINLIĞI DİYE BİR KAVRAM YOK”


Başbakan Erdoğan, daha sonra başka bir vatandaşın, “Kürt azınlığı” diye soruya başlaması üzerine, müdahale ederek, şunları söyledi: “Türkiye’de ‘Kürt azınlığı’ diye bir kavram yoktur. Kürtler ülkemizi oluşturan unsurlardan biridir. Hepsi ülkemin samimi bir vatandaşıdır. O böyle, şu böyle dediğiniz zaman virüsler devreye giriyor. Bu virüslere izin vermemeliyiz.


Ben Rizeliyim, eşim Siirtli. Siirt’ten milletvekili seçildim. Yüzde 85 oy aldım ve Siirt Araplardan, Kürtlerden ve Türklerden oluşuyor.


Mesele birbirimizi anlamak. Birbirimizi bölmek isteyenlere fırsat vermemek, hem Türkiye içinde hem Türkiye dışında. Türkiye dışındaki unsurlar bunu yapıyor.”


Başbakan Erdoğan, bazı vatandaşların, Norveç’te satılan atlaslarda Kürdistan diye bir ülkenin Türkiye sınırları içinde gösterilmesine tepki göstermeleri üzerine, bu konuda gerekli girişimlerin yapılacağını söyledi. (aa)


TÜRK DİL KURUMU SÖZLÜĞÜNDE KAVRAMLAR


Etnik: Kavimle ilgili, budunsal, kavmî.
Azınlık: Bir ülkede egemen ulusa göre ayrı soydan ve sayıca az olan topluluk, ekalliyet.
Halk:


  1 .    Aynı ülkede yaşayan, aynı uyrukta olan insan topluluğu.
  2 .    Aynı soydan gelen, ayrı ülkelerin uyruğu olarak yaşayan insan topluluğu.
  3 .    Bir ülke içerisinde yaşayan değişik soylardan insan topluluklarının her biri.

1020240cookie-check‘Kürtler azınlık değil halktır’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.