‘Kürtler bağımsızlığa yaklaştı ama’

Haftalık The Economist dergisi, bugün yayımlanan sayısında, Irak Kürdistanı’yla ilgili ayrıntılı bir yazıya yer verdi. 


Makalede Kuzey Irak’ta saklanan PKK militanlarıyla ilgili de şu yorumlarda bulunuldur:


“Iraklı Kürtler PKK’yı bir baş ağrısı olarak görüyor. Ama etnik kardeşlerinin kanlarını dökmeleri ihtimali oldukça düşük… Bunun yerine, Türklerin kendileriyle müzakereye oturmasını istiyorlar. Ancak Iraklı Kürt liderler, PKK’ya Irak Kürdistanı toprakları içinde – belki de Türkiye’yle ilişkilerini düzeltmeye ihtiyacı olan Amerikalıların da suç ortaklığıyla – saldırılmasına göz yumabilirler.”


Iraklı Kürtlerin yüzde 98’inin bağımsızlık istediğini belirten The Economist, ancak üst düzey birçok Kürt yetkilinin Irak’ta samimi bir federasyonun tesis edilmesi, Kürtlere kapsamlı bir özerklik tanınması, kuzeydeki petrolün idaresinde kendilerine önemli söz hakkı verilmesi halinde bunu da kabul edeceklerini söylediğini yazdı. Bu bağlamda Kerkük’ün de statüsünün önemli olacağı, kente özel bir statü tanınması gibi bir anlaşmanın söz konusu olabileceği belirtti. Yazı şöyle son buldu:


“Kürtler mantıklı davranırlarsa, bağımsızlık peşinde koşmayacaklardır. Denize çıkışı olmaması ve çevresinde dost ülkeler bulunmaması zaten umutsuz bir durum. Kürtlerin bağımlı olduğu dış kuvvetler, özellikle Türkiye ve ABD, Irak’tan ayrılmalarına izin vermeyecektir. Türkler, böyle bir durumda onları askeri olarak ezmezse, ekonomik olarak boğacaktır; Amerikalılar stratejik açıdan Türkler ve Arapların yanında olmanın daha önemli olduğunu düşünerek, onlara sırtlarını dönecektir. Ancak Iraklı Kürtler beş-on yıl sessiz kalır, sınırlarının güvenliğini sağlar, ekonomilerini işler hale getirir, kapsamlı bir demokrasi olmasa da bir nebze özgürlük inşa edebilir ve Irak’ın geri kalanındaki sorunlardan uzak kalmayı başarırsa, kendi kaderini tayin etmek isteme hakkını dünyanın görmezden gelmesi imkânsız olacaktır.”

804880cookie-check‘Kürtler bağımsızlığa yaklaştı ama’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.