Kürtlere gizli yardım senatörü zora soktu

Liberal Parti Batı Avustralya Senatörü Ross Lightfoot’un, Avustralya’nın petrol devi Woodside Petrolium tarafından Iraklı Kürtlere verilmek üzere gönderilen 25 bin Dolar’ı bildirimde bulunmadan gizlice Irak Kürtlerine vermekle suçlanıyor.

Victoria’da yayınlanan Herald Sun ve NSW’de yayınlanan The Daily Telegraph gazetelerine göre; senatör kendisine verilen yüklü parayı seyahatinde kendisine eşlik eden göçmen Kürtler’in çeket astarlarına gizleyerek taşınmasını sağladı.

Irak’ta Iraklı Kürtlerle birlikte çekilmiş ve elinde AK-47 marka saldırı silahını savurmak için taşıdığını belirten senatör, önce gizli para yardımını doğrulayarak parayı Irak Kürt Bölgesi Başbakanı Omar Fatah’a verdiğini söyledi.

Olayın kamuoyunda büyük yankı yaratması üzerine de ifade değiştirerek, Woodside Petrolium ile de bir ilişkisi olmadığını yalnızca Avustralya’nın Kürdistan Temsilcisi Simco Halmet’e Halepçe Çocuk Hastanesi’ne bağış yaparken eşlik ettiğini söyledi. Lightfoot’un gezi sonrasında parlamentoya sunduğu raporunda da paradan ve hastaneden söz edilmedi.

PARLAMENTO KARIŞTI

Muhalefet Lideri Kim Beazley, senatörün silah taşımanın yasak olduğu bir ülkede silah taşıyarak, ve ülkeye gizlice para sokarak suç işlemekten hakkında soruşturma açılması gerektiğini söyledi.

Avustralya yasalarına göre Lightfoot’un 10 bin Dolar üzerinde parayı deklare etmeden yurt dışına çıkarması suç sayılıyor ve 2 yıl hapis ile 13 bin dolar para cezası öngörülüyor.

Başbakan John Howard, senatörün yanlış bir işe karışmadığından emin olduğunu belirterek Beazley’in soruşturma teklifini reddetti. Beazley de, Başbakan’ın senatoda çoğunluğu kaybetme korkusundan bu kararı aldığını söyledi.

İşçi Partisi Lider Yardımcısı Jenny Macklin de, “Başbakan’ın, Lightfoot’un söylediklerini sorgulamadan kabul etmesi için iyi bir nedeni var. Eğer Lightfoot’u desteklemezse bu senatörün hükümet aleyhine dönmesiyle Liberaller Senato’da çoğunluğu kaybedebilir” dedi. Geçmişte Senatör Mal Colston, Liberal Parti’den istifa ederek bağımsız senatör olarak görevine devam etmiş, Colston muhalefetle hareket ederek Howard Hükümeti’nin başını oldukça ağrıtmıştı. Macklin, Lightfoot’un yasa dışı bir şey yapıp yapmadığının ortaya çıkarılmasının, siyasi çıkarlardan daha önemli olması gerektiğini de belirtti.

PETROL ŞİRKETİ’NE SORUŞTURMA

Öte yandan Woodside Petrolium aleyhine dava açılma hazırlıkları sürüyor. Woodside Sözcüsü, Senatör Lightfoot’un Irak seyahatini finanse edip etmediği sorularını yanıtlamadı. Sözcü, paranın, Iraklı bir Kürt olan Profesör Robert Amin tarafından yönetilen Curtin Universitesi  Woodside Hydrocarbon Research Kurumu tarafından, 1988’de Saddam tarafından gaz saldırısına uğrayan Kürtlerin çocuklarının  tedavisi amacıyla gönderildiğini söylemekle yetindi.

Açık Gazete, senatör Lighfoot’un seyahat masraflarını Avustralya petrol devi Woodside’in karşıladığı Kuzey Irak seyahatini okurlarına duyurmuştu.

FOTOĞRAF: Senatör Ross Lightfoot (AK-47 silahlı) Iraklı Kürtlerle

İLGİLİ HABER: Liberal Parti’den Iraklı Kürtler’e destek

1101530cookie-checkKürtlere gizli yardım senatörü zora soktu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.