Kıta Amerika niçin silahlanıyor?

1930’dan bu yana yaşanan en büyük küresel kriz hala devam ediyor ve bu krizden en çok etkilenen ülkeler arasında ilk sırayı Latin ülkeleri alıyor, ancak bu ülkeler şimdiye dek görülmediği kadar askeri harcamalarda bulunuyor.
Rus Resmi Haber ajansı RIA Novosti’nin verdiği bilgiye göre Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Rusya’yı ziyareti sırasında 500 milyon dólar karşılığında 500 savaş helikopteri satın aldı. Böylece, son 5 yılda Venezuelanın Rusya’dan yaptığı silah alışverişinin faturası toplam 5 milyar doları buldu.

Yine bu olaydan kısa bir süre once, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Ignacio Lula Da Silva, Fransız Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy’yi ülkesinde ağırlamış ve ticari bir alışverişin içinde bulunduklarını ve Fransız yapımı ‘Rafael’ savaş uçaklarından 36 adet satın aldıklarını resmi olarak açıklamıştı. Fransız yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, Lula bu uçaklara yaklaşık 7 milyar dólar ödedi. Ancak, Brezilya’nın askeri harcamaları bu kadarla kalmıyor, halen Fransa’dan 4 Scorpene savaş denizaltısı, 50 askeri transfer uçağı ve Latin Amerika’nın ilk nükleer denizaltısını da satın almayı planlıyor.

Şili ise, daha yeni ABD’den 18 savaş uçağı aldı ve daha uzun menzilli top ve radar almayı planladığını açıkladı. Hatta Güney Amerika’nın en fakir ülkesi Bolivya bile 100 milyon dolarlık bir krediyle Rusya dan askeri silah satin alıyor.

Peru gazateleri büyük manşetlerle komşu ülkelerden silah satın aldıklarını yazıyor. Peru Dış İşleri Bakanı Jose Antonio Garcia Belaunde yapılan bir reportajda; “ Endişe verici! Bir anlam veremiyorum, çünkü bu bölge her zaman pasif bir yer oldu”diyor.

Merkezi Londra’da bulunan Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü, Latin Amerika ve Karaiblerin son beş yılda savunma için harcadığı paranın %91 büyüme gösterdiğini, sadece 2008 yılında bu ülkelerin 47 milyar dolarlık savunma malzemesi aldığını bildiriyor. Bunların içinde en çok alımı yapan ülke ise; Venezuela, Brezilya ve Şili.
Böylece, hem Amerikalılar, hem de Latinler ne oluyor, daha kısa bir süre önce Dünya Bankası küresel ekonomik krize bağlı olarak Latin Amerika’da yoksul sayısının 6 milyon kişi artacağını söylemiş miydi? diye soruyor birbirine.

Garcia Belaunde, savunma harcamalarının bu kadar artmasının, bölgedeki bazı ülkelerin ellerinde bulundurdukları ham maddelere bağlı olarak ekonomilerine yansıyan refahtan sebep olabileceğini söylüyor. Ham maddeye sahip ülkelerde ciddi para rezervleri oluşuyor ve bir çok hükümet alt yapı oluşumunda harcamak üzere ayrılan parayı resmi yıl içerisinde harcayamadığından biriken bu büyük miktarları savunma sanayiine ayırmış olabilirler diye düşünüyor.

Amerikan Dış İşleri’nde çalışan bir yetkili Frank Mora ise, özellikle Şili ve Brezilya için, son 40 yılda modernize edilmemiş savunma malzemelerinin artik değişmesi gerekliliğinin bu sonucu doğurmuş olabileceğini söylerkenb “ bu son silah ve askeri malzeme satın alma işinin ülkeler arası bir yarışma olduğunu sanmıyorum. Zaten alınan savunma malzemelerinin %80ini Brezilya, Şili ve Venezuela aldı, ancak yine de gelişmeleri dikkatle izlemek lazım” diyor.

Bu hükümetler, satın aldıkları milyonlarca dolarlık binlerce savaş malzemesinin, hem kendi vatandaslarına, hem kendi komşularına, hem de dünyaya huzursuzluk ve olumsuzluk getirdiğinin mutlaka farkındadırlar, ama ondan öte Latin ve Güney Amerika ülkelerinin fakirliği bu kadar ortadayken ve bu paraların harcanacağı yüzlerce alan varken, silaha para yatırmak gerçekten Güney ve Latin Amerika halklarına yapılan çok ciddi bir haksızlık.

1613790cookie-checkKıta Amerika niçin silahlanıyor?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.