KTHY çalışanları için eller taşın altına

Son meclis oturumunda yine KTHY konuşuldu.
Hala daha nasıl, niye, kimler tarafından batırıldığının derdindeyiz, zira bir türlü sırrı çözülemedi bu işin.
Birçok görüş ve iddia var bununla ilgili. Bu iddiaların en mühimi ise, ‘Ercan’ı Rumların kullanımına açma niyetinden dolayı KTHY uçaklarına direk uçuş kararı çıkma olasılığının yüksekliğinden’ batırıldığı şeklindeki düşünce.
Bu iddiaya göre KTHY’nın batma sebebi para değil. Rumlar Ercan’ı kullanma hazırlığı yapıyor. Eğer böyle bir anlaşma olursa da KKTC’nin ilki mahkemeden dönen, ikincisi şirketin batması nedeniyle sonuçlanamayan direk uçuç meselesi KKTC’nin lehine sonuçlanabilecek(ti)
Bunlar CTP Başbakanı Ferdi Sabit Soyer’in meclis oturumunda dile getirdiği ve bir KTHY’nin söyledikleriyle kombin edilmiş fikir. KTHY çalışanı bu konunun iyice araştırılmasını tavsiye ediyor, araştırmak niyetindeyiz.

***
KTHY’nın neden ve kimler tarafından batırıldığını bir kenara bırakıp, işsiz kalan KTHY çalışanları için ne yapılabilir ona bakalım.
UBP Mağusa milletveki Afet Özcafer KTHY eski çalışanları için, çalışanlardan gönüllülük esasına göre belli bir miktar kesilmesini önermişti. Özcafer kesintinin yukarıdan başlaması gerektiğini de vurgulayarak, büyük bir duyarlılık örneği göstermişti.
Ardından ben “benimkisi sadece öneri” başlıklı yazımda emeklilerden kesilen ve kararın Anayasa Mahkemesinden dönmesi sebebiyle geri ödenecek olan bu meblağın KTHY mağdurlarına verilmesini önermiştim(bu da gönüllülük esasıyla)
Birisi yorum yapmıştı yazıma “hayatımda böyle saçma öneri duymadım, sen ver maaşının bir kısmını” diye!
DTP milletvekili Mustafa Angolemli mecliste konuyu dile getirdi. “Olan oldu, şimdi öneri getirip uygulamanın zamanıdır” diyerek birçok yapıcı fikir ortaya koydu.
Angolemlinin önerileri “KTHY mağdurları için bir fon oluşturulması, siyasi partilere yapılan katkıdan KTHY çalışanlarına pay ayrılması, icaz ikram için ayrılan bütçenin bir kısmının, casinolardan, bet salonlarından alınan katkı payından bir kısmının bu fona aktarılması ve (en mühimi) varlık vergisi alınması” şeklindeydi.
Onun yanı sıra Afet Hanım’ın defalarca dile getirdiği “çalışanlardan gönüllülük esasına göre” belli bir miktar kesinti yapılmasını da öneriyordu Angolemli.
Biri iktidar, diğeri muhalefet partisinden olan iki milletvekilin ortak bir noktada birleşmeleri güzel. Demek ki bir koşul diğer bir koşula emrediyor. Angolemli’nin dediği gibi ilk kez böyle bir konsensüs oluştu mecliste. Şimdi tüm siyasilerden beklenen; ellerini taşın altına koymaları. Maaşların bir kısmı, en tepeden başlayarak KTHY mağdurlarına bırakılmak-yine tepki alacağım biliyorum ama- zorunda.
KTHY çalışanları da bunu siyasi bir hale sokmadan ve ‘Onun parasını alırım, bununkini almam’ davranışından kaçınarak, bu darboğazdan kurtulmalılar. Olayı süsleme lüksleri var ancak gelen yardımı reddetme lüksleri yok bu kişilerin.

1619750cookie-checkKTHY çalışanları için eller taşın altına

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.