Kuş dili: Gaganiki, maganiki!

Allah ya bunlara akıl fikir versin, yahut bana sabır!
Beterin beteri var; benimkisi yine iyi…
Haberini okusan da görmezden gelirsin, olur biter.
Ya deli saçmasıyla uğraşıp, koyun pöstekisinde kıl sayana ne demeli!
Diyeceğim şu ki, mahkeme kürsüsüne, ¨Star Trek- Uzay Yolu filmlerinde uydurma lisan Klingon gerçek midir?¨ biçimiyle gelmiş dava dosyasını hâlledemeyen Amerikan hakiminin işi daha zordur!
Zira karşısında davalı olarak Hollywood’un ve tabii dünyanın dev film şirketi Paramount duruyor.
Davacı ise Uzay Yolu filminde ¨dırırıtz mırıtaz ksqsikepqqq¨ gibi sesler çıkarılarak konuşulan Klingonca’nın dünya lisanları arasında yer bulduğuna inanıp telif haklarının film şirketinden alınmasını ve halka mâledilmesini-teslimini isteyen Lisan Yaratma Derneği’dir.
Kuş dilinden salyangoz lehçesine, kurbağa gruklamasından kurt ulumasına kadar her türden sesi lisan zannedip bunların peşinde dolaşan tuhaf bir derneğin açtığı davaya Paramount sıkı hazırlandı, güçlü avukat kadrosuyla girdi.
Kaliforniya Eyaletinde görülen davaya, copy-right/telif hakları kapsamında olduğu için Amerikan Federal Mahkesinde bakılıyordu ve hakim Gary Klausner’in saçını başını yolacağı kadar dertli bir muhakeme süreciydi.
Davacı olan lisan yaratma derneğinin, karşısına Titanic gibi bir devi, Paramount’u koyup onunla uğraşmayı göze aldığına bakarsanız, Klington’un gerçek olduğuna bayağı inanılmıştır.

Özetle iddiaları şöyle:
¨1968 yılından beri Klingon lisanı mevcuttur, çünkü o vakitler televizyonlarda gösterildiği gibi uzaylı barış elçisinin filmde bu dili konuşması yeterli kanıttır, kanıt saymazsanız hukukî karinedir!¨
Paramount şirketiyse diyor ki, ¨Klingon lisanı filan yok! Klingon kurgusal bir dil, filmde kullanıyoruz. O bizim film haklarımız içinde bir parça… Bunu varmış gibi gösterip üzerinden para kapmaya çalışanların gözyaşına bakmayız…¨
Lakin kazın ayağı pek öyle değil…
1984’den beri Klingon’u ABD’de konuşmaya çalışan bir garip zümre var…
Kimilerine bakarsanız sayıları onbinlere ulaşmıştır; aralarında dernekleşiyorlar, yazışıyorlar, şimdilerde web sayfaları kuruluyor…
Bir vakitler kuş diliyle konuştuklarını zanneden tuhaflar vardı, aganiki maganiki selaniki gibi sesler çıkartıp güyâ aralarında anlaşıyorlardı; ben şempanze lisanını daha evrimsel, hatta Darwinci bulurum.
Bu Klingoncılar ise kendilerini uzaydan gelip dünyayı istila etmiş gibi hissediyor olmalılar:
Örneğin masaya qtyz demeyi marifet görüyor, sandalyeyi zztkll diye adlandırmayı maharet sayıyor, koltuğa wqwqhhuddd diyerek isim vermeyi tercih ediyorlar.

Elbette burada örnek diye yazdıklarım ciddiye alınmasın, zaten ciddiye alınır bir yanı yok!
Kısa dalga istasyonu yakalamış fakat parazite düşmüş transistörlü radyo gibi zıııırt pırrrt diye ses çıkarmayı yeni bir lisan zannedip ciddiye alanlar çok!
d’Armond Speers adlı bir sivri zekâ Amerikalı, Uzaylı gibi giyinip yaşamaya devam ederken, böylesi bir akıla hizmet eden eş bulup ondan erkek evlat sahibi olmuş ve Alec adını verdiği bebeğe ilk günden itibaren Klingonca konuşmuştur.
Çocuk, maşallahı var, şimdi on beş yaşında ve baba-lisanı olarak Klingonca konuşuyor, tabii kimse anlamıyor.
Allahtan gittiği okulda İngilizce öğrendi, ikinci dil olarak; yoksa McDonalds’a gidip bir hamburger almayı beceremeyecekti zavallı çocuk…
Evde Klingonca konuşuluyor:
¨Grıtttırıp qwrtyooo, ssurıkqwrbff…¨
Çocuk karnım acıktı, dedi…
¨Fqwqaaa şııııır….¨
Altıma kaçırdım, diyor…
Bu komik durum şimdi mahkemededir.
Gerçekten Klingonca lisanı var mı, yoksa bu bir fantazi mi?
Eğer hakim, ¨Tamam yahu, kabul ettim, böyle bir uzaylı lisanı var!¨ dedikten sonra, ardından ¨Kqwqtyyoouuu ytr artk bktım¨, yani alın bu dosyayı benden, yeter artık bıktım derse vaziyet kötü…

Bu kez, Klingonca dünya dilleri arasına karışacak, kabul görecektir.
Belki üniversitelerde kürsüleri açılacak, talebeler yetişecek; aldık mı başa belayı!
Zaten uzun zamandan bu yana Klingonca’yı öğretmeye çalışan bir enstitüleri de var; Paramount film şirketiyle papaz olmuş vaziyettedir:
The Klingon Language Institute adıyla kurulu lisan enstitüsü bu dili öğretiyor, aferin alanlara diploma veriyor.
Diplomada, ¨Qurgh wrrty zittirıbıt pıttırıbıt¨ gibisinden şeyler yazıyor olmalı; ben görmedim, thm edyrm. [Tahmin ediyorum…]
Ne dediğini merak ediyorsanız, internette sayfaları var, girin bu mühim lisanı öğrenin.
Beni bu mânasız işten kurtarın, karşılaşırsak ¨nugneH¨ deriz, geçeriz.
Klingonca merhaba demek, nugneH imiş…
O kadarını da biliyoruz canım…

1593840cookie-checkKuş dili: Gaganiki, maganiki!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.