‘Kuş gribinin nedeni ihmal ediliyor’

Kraliyet Kuşları Koruma Kurumu, kuş gribi hastalığı konusunda Avrupa ülkelerini kolay yollara başvurarak sorunun gerçek nedenlerini görmezden gelmekle suçladı.
 
H5N1’in yabani hayvanlar aracılığıyla yayıldığı sanılıyor. Kraliyet Kuşları Koruma Kurumu’na göre, Avrupa hükümetleri, hastalığın yayılmasına gerekçe olarak yabanî kuşların göç etmesini gösteriyor ve daha olası başka sebepler ihmal ediliyor.


Kurumun araştırma görevlileri, hastalığın Güney Asya’da yayılmasının temel sebebinin, kümes hayvanlarının yasal ve yasa dışı yollarla nakledilmesi olduğunu açıkladılar. Aynı araştırmacılar, hastalık virüsünün Türkiye’ye nasıl ulaştığı konusundaysa kesin bir saptamada bulunamıyor. Pekçok bilim adamı, kuş gribi hastalığı virüsünün ölümcül türü olan H5N1’in, yabanî hayvanlar aracılığıyla yayıldığına inanıyor.


Dünya Sağlık Örgütü de, Türkiye’de insanlarda belirlenen ilk iki vakaya neden olan virüsün, Çin’in orta bölgelerinde altı bin göçmen kuşun ölümüne neden olan virüsün birebir eşi olduğunu açıkladı.  Ancak İngiltere Kraliyet Kuşları Koruma Kurumu’ndan Mark Avery, yılın bu döneminde, göçmen kuşları Çin’den Türkiye’ye götürecek bir göç güzergâhı bulunmadığını vurguluyor. Avery, yabanî kuşların ticaretinin, kümes hayvanlarının ve onlardan elde edilen ürünlerin hastalığın yayılmasında etkin olduğunu belirtiyor. Örneğin balık üretme çiftliklerinde gübre olarak kullanılan tavuk dışkısının, H5N1 virüsünü sınırların ötesine taşıdığı ifade ediliyor. (BBC)

787320cookie-check‘Kuş gribinin nedeni ihmal ediliyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.