Küçük Alya, İngiltere Kraliyet Bale Okulunu kazandı ama…

Öğretmenlerinin üstün yetenekli bulduğu Alya Çoğur, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bale Ana Sanat Dalı Bölümü tam zamanlı 6’ıncı sınıf öğrencisi olarak girdiği İngiltere Kraliyet Bale Okulu sınavını kazandı. Şimdi öğretmenleri ve aile dostları Alya’yı Kraliyet Bale Okulu’na göndermek için maddi destek kampanyası başlatıldı. Alya, Londra’daki toplumun da desteğini bekliyor.

Alya için internetten başlatılan kampanyaya katılmak için https://www.gofundme.com/new-royal-ballet-school-student&rcid=r01-155251261478-63ef7c66aç3ç4e87&pc=wa_co_campmgmt_m adresini tıklamanız ve bütçeniz oranında katkı sunmanız gerekiyor.

Kampanyada kapsamında öğretmenleri Ayla’yı şöyle anlattı:

“Alya’nın baleye olan yeteneğini küçük yaşlarda fark ettik ve bunun sadece hobi düzeyinde olmayacağını anladık. O’nu profesyonel olarak yetiştirebilecek kurum araştırmalarına girdik. Ülkemizde birçok konservatuarımızın her sene belli tarihlerde açmış olduğu yetenek sınavları olduğunu fark ettik. Tercihimiz İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bale yarı zamanlı sınavını denemekten yana oldu. Daha önce herhangi bir kursa gitmemiş olan Alya 9 yasında girmiş olduğu bu sınavda başarı göstererek bale hayatına adım attı.

Yeteneği öğretmenlerinin dikkatinden kaçmadı ve konservatuarın tam zamanlı sınavlarına girmesi gerektiği önerildi. 2 sene yarı zamanlı eğitim aldıktan sonra ortaokul seçmeleri olan tam zamanlı giriş sınavında da başarı gösterdi. Şu an 6’ınca sınıfta olan Alya, öğretmenlerinin önerisi ve desteği ile dünyanın en saygın bale okulu olan Royal Ballet School un ön elemelerine bir ders videosu çekimi ile katıldı. Yaklaşık 300 başvurudan 15 öğrenci video audition elemesinde başarı göstererek Londra’ya, final gününe davet edildi. Bir günlük yoğun seçme aşamalarından sonra (akademik testler, yabancı dil bilgisi testi, psikolojik ve fizyolojik testler, artıştık ve teknik yetenek testleri) Alya kendi yaş grubunda okulun 8’inci sınıfına kabul edilen 2 öğrenciden birisi oldu.

Kısıtlı konservatuar imkanlarımıza rağmen Türkiye olarak dünyada her alanda başarılı sanatçı ve sporcular yetiştirecek düzeydeyiz. Yeter ki aileler çocuklarının yeteneklerini erken fark edip doğru yerlere başvursunlar. Yeter ki devlet ve saygın kuruluşlar bu çocukları fark edip eğitimlerine ve sanat kariyerlerine destek olsunlar.

Okulumuz öğretmenlerine göre Alya ve Yasemin bu okula girmeye hak kazanan ve İngiltere Kraliyet Bale Okulunda dans edecek ilk Türk öğrencilerdir.

Daha önce herhangi bir bale ya da dans kurşuna gitmeyen Alya, 4 yıllık konservatuar eğitimi ile bu başarıya ulaştı. Alya’nın bu başarıda ki en büyük artılarından birisi 4 notayı aynı anda duyabilecek müzik kulağına ve her balerinde aranan güçlü psikoloji ve disipline sahip olmasıdır. Bale bir değil birden fazla yeteneğin birleşiminden oluşan en zor sanat dalı olarak kabul edilir. Bölüm başkanımız Oral Bey’in deyimi ile Alya da ki bu doğal yetenek 1000 balerinden 1 kişide olabilecek bir yetenektir.

Birçok balet ve balerin için hedeflenmiş en önemli okul olarak bilinen Royal Ballet School, yine bölüm başkanımız ve öğretmenlerimize göre Robert Kolejini ya da Harward Üniversitesini kazanmak gibi bir başarıymış. Bu fırsatın bir daha önlerine çıkmayabileceğini ve mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini önemle belirtiyorlar ve öğrencilerinin eğitimlerini orada tamamlamalarını gerek Türk Balesi adına gerekse öğrencilerinin sanat kariyerleri adına gönülden diliyorlar.

İlginiz, anlayışınız ve desteğiniz için şimdiden sonsuz teşekkürler.”

2285260cookie-checkKüçük Alya, İngiltere Kraliyet Bale Okulunu kazandı ama…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.