Kudüs’te sinagoga saldırı: En az 4 ölü

Har Nof mahallesindeki sinagoga ellerinde balta ve bıçaklarla giren iki saldırganın olay yerinde İsrail polisi tarafından vurularak öldürüldüğü bildirildi.

İsrail Emniyet birimi sözcüsü Micky Rosenfeld, saldırıda ibadet edenlerin hedef alındığını belirtti. Yaralananlar Kudüs’te tedavi altına alındı.

İsrail’in Channel 2 televizyon kanalına konuşan ve sinagogda ibadet ettiği sırada saldırıya tanıklık eden bir İsrailli, “Kaçmaya çalıştım. Elinde bıçak taşıyan bir adam bana yaklaştı. Aramızda bir sandalye ve bir masa vardı… Boynumdaki tallit takıldı. Ben de kaçtım” dedi.

Associated Press (AP) haber ajansının aktardığına göre polis sözcülerinden Lubi Samri, saldırganların Doğu Kudüs’te yaşayan Filistinliler olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırıdan ‘Filistinlileri şiddete teşvik ettiklerini’ söylediği Hamas ve Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas’ı sorumlu tuttu.

Hamas ise saldırıların ‘İsrail’in devam eden cinayetlerine, işgaline ve Mescid-i Aksa’ya yönelik hakaretlerine bir yanıt olduğunu’ duyurdu.

Konuyla ilgili İngiltere ziyareti sırasında konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise saldırıyı ‘anlamsız bir vahşet’ olarak tanımladı ve Filistinli liderleri saldırıyı en sert biçimde kınamaya çağırdı.

Filistinli otobüs şoförü ölü bulunmuştu

Kudüs’te sivil yayalara düzenlenen saldırılar ve İsrail’in Doğu Kudüs’te yerleşimleri artırma planları nedeniyle Filistin ve İsrail arasındaki gerginlik son bir ayda tırmandı.
Filistinli bir otobüs şoförü dün, Kudüs’te Yahudi yerleşimleri ve Filistin mahallelerine yakın bir yerde aracında asılı bulundu.

İsrail polisi, Yusuf Hasan el Ramuni’nin intihar ettiğini açıkladı. Ailesi ise Ramuni’nin Yahudi yerleşimcilerle öldürüldüğünü söyledi.
Hamas ve İsrail’den açıklama

AFP haber ajansının aktardığına göre, sinagoga düzenlenen saldırıyla ilgili açıklama yapan Hamas, “saldırının Filistinli şoför Yusuf Ramuni’nin ölümüne, İsrail’in cinayetlerine ve Mescid-i Aksa’nın kutsallığına yönelik İsrail’in hakaretlerine bir yanıt olduğunu” söyledi.

Hamas sözcüsü Sabi Ebu Zühri, “Hamas, intikam operasyonlarının devam etmesi çağrısında bulunuyor ve Kudüs’te artan gerilimin sorumlusunun İsrail işgali olduğunun altını çiziyor” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise yazılı açıklamasında, saldırıdan Filistinlileri ‘kışkırtmakla’ suçladığı Hamas ve Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’ı sorumlu tuttu ve “İbadet etmeye gelen Yahudilerin, katiller tarafından vahşice öldürülmesine yanıtımız sert olacak” dedi.

Mahmud Abbas ise Reuters’a yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyı kınadı.

Geçen ay sonu, Yahudilerin Mescid-i Aksa’da daha fazla ibadet etmesi için yürütülen kampanyanın önemli isimlerinden Haham Yehuda Glick’e saldırıp öldüren bir Filistinlinin İsrail polisi tarafından vurularak öldürülmesi gerginliği tetikledi.

Filistinliler bu olayın provokasyon olduğunu belirtip protesto gösterileri düzenledi.

Mescid-i Aksa’nın İsrail tarafından geçici olarak ibadete kapatılması üzerine Filistinliler ile İsrailliler arasında gerginlik arttı. Geçtiğimiz haftalarda Batı Şeria ve Tel Aviv’deki bıçaklı saldırılarda iki İsrailli öldü ve İsrail askerinin Batı Şeria’da açtığı ateşte de bir Filistinli öldü.

1436640cookie-checkKudüs’te sinagoga saldırı: En az 4 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.