Kuklalar eksik yemin etti

Ancak aralarında savunma, petrol ve sanayi bakanlıklarının da yer aldığı yedi mevkiye, henüz atama yapılmadı. Törende ilk yemin eden Irak başbakanı İbrahim el Caferi oldu.

Sünni grupların seçimi boykot etmiş olmasına rağmen, Sünni azınlığı temsil edecek güvenilir isimler bulmak konusunda pazarlıkların, yemin töreni başlayana dek devam etti.
Siyasi yorumculara göre; Sünniler ve Şiiler hükümet krizinde sorumluluğu birbirlerinin üstene atıyor.

YENİ HÜKÜMETİ BEKLEYENLER

Geçiş hükümetinin en önemli görevlerinden biri, kendisinden sonra gelecek hükümete hazırlık yapması sayılıyor Yeni hükümetin yeni seçimler için zamanında feshedilmesi gerekiyor. Seçim için yıl sonu öngörülüyormesine karşın ertelenmesi de olası. Seçimden önce, Ağustos ayı ortasında yeni anayasanın hazırlanması ve son şeklinin verilmesi gerekiyor. Ekim ayı ortasından daha geç olmamak üzere anayasa üzerine referandum yapılması planlanıyor.

Hükümeti bekleyen diğer önemli görev ise ulusal güvenliğin sağlanması sayılıyor. ABD Genelkurmay Başkanı Richard Myers, on gün önce Irak’ta güvenliğin sağlanmasında ilerleme kaydedilemediğini açıklamıştı. Irak’ta her gün en az 50 ile 60 saldırı düzenleniyor. ABD ve işgalci güçler Irak’taki en riskli görev olan güvenliği sağlama işini Irak hükümetine devretmeyi planlıyor.

Hükümeti bekleyen üçüncü önemli görevi ise savaş sırasında yıkılan alt yapı tesislerini yeniden işler hale getirmek ve ekonomiyi canlandırmak sayılıyor.

1105150cookie-checkKuklalar eksik yemin etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.