Kuklalar meclis başkanında anlaşabildi

Seçimlerden sonra oluşan ulusal meclis başkanının seçilmesi hükümeti kurma yolunda ilk adımı oluşturuyor. Sünni bir siyasetçi olan Haşim el Hassani Meclis Başkanı seçildi. Başbakanlık görevinin Şii bir siyasetçiye, Devlet Başkanlığı görevinin de Kürt bir lidere verilmesi bekleniyor.

Seçimlerin üzerinden haftalar geçmesine rağmen Irak’ta hükümetin hala kurulamamış olması büyük düş kırıklığı yaratıyordu. Meclis, geçen salı günü başkanını seçmek için özel olarak toplansa da çıkan tartışmalar sonunda seçim yapılamamıştı.

İşgalci güçler yeni hükümetin bir an önce kurularak başta güvenlik olmak üzere ülkenin bir çok sorununu çözmeye başlamasını istiyor.

Öte yandan, geçen cumartesi günü Ebu Gureyb cezaevine direnişçilerin saldırısı sonunda, 40’tan fazla ABD askerinin ve 12 tutuklununun yaralandığı açıklandı. ABD’li yetkililer bunun çok büyük ve iyi örgütlenmiş bir saldırı olduğunu belirterek, saldırıda içine bomba yerleştirilmiş iki otomobil ve roketatarla fırlatılan patlayıcılar kullanıldığını açıkladı. Bağdat’ın hemen dışındaki Ebu Gureyb cezaevi, “İşkence zindanı” olarak biliniyor ve üç binden fazla esir tutuklu bulunuyor.

1102530cookie-checkKuklalar meclis başkanında anlaşabildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.