Kuşlar niye saldırmış, sırrını Türk kadın profesör çözdü…

İstanbul Üniversitesi mezunu olarak Amerika’da akademik yaşamına devam eden Prof. Sibel Bargu Ateş’in sürdürdüğü araştırmaların sonucu basında açıklanınca, klasikleşmiş ünlü filmin korkunç sahnelerinde yer alan binlerce kuşun niye saldırdığına ait giz de ortadan kalktı.

Kuşların deniz yüzeyinde artış gösteren mikro-organizmaları yemeleri sonucu zehirlenmiş oldukları, böylece saldırganlaştıkları yönündeki Prof. Sibel’in iddiası bilim dünyasında kabul gördü.

Alfred Hitchcock’un 1961 yılında ABD’nin Batı kıyısındaki, Kaliforniya Eyaleti’ne bağlı San Francisco kentinin kuzeyinde yer alan Monterey körfezinde çektiği KUŞLAR filmi gerçek bir öyküye dayanıyordu.

Yine ünlü bir İngiliz kadın yazar Daphne du Maurier tarafından 1952 yılında kaleme alınmış olan bu olay, Monterey Bay’deki kasabada yaşayanlara âniden saldırmaya başlayan deniz kuşlarının hikâyesi olarak film yapılınca büyük sükse kazanmıştı.

20.Yüzyılın en iyi filmleri arasında yer alan bu filmde kuşların niye topluca insanlara saldırdığı konusu öteden beri bir masal mı gerçek mi diye akılları karıştırıyordu.

Bu yanıtlara bilimsel karşılık vermek üzere yola çıkan ve çalışmakta olduğu Louisiana Üniversitesi’ndeki Okyanus Bilimleri Anadalı’nda konuyu araştıran Türk bilim insanı Sibel Bargu Ateş, deniz yüzeyindeki plantonkları-tek hücreli mikro/organizmaları yedikten sonra zehirlenen kuşların topluca saldırıya geçmiş olduğuna dair tezleri kanıtlayarak sinema şeritlerinde kalan sırrı açığa çıkardı.

1534630cookie-checkKuşlar niye saldırmış, sırrını Türk kadın profesör çözdü…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.