Küresel ısınmada yeni umut

Bilim insanları, dünyadaki mercan resiflerinin yüzde 90’ının iklim değişikliği ve insan faaliyetleri nedeniyle 2043 yılına kadar Dünya’dan kaybolacağı konusunda uyarıyor. Ancak, ancak yenilikçi bir yöntem denizlerdeki yaşamın kaynağını yok olmaktan kurtarabiliceği kanıtlandı.

Endonezya’da küresel ısınma nedeniyle zarar gören mercan resiflerinin 40 bin metrekarelik bir kısmı yeniden restore edildi. Çalışmanın ardından mercan örtüsü yüzde 5’ten yüzde 55’e kadar artış gösterdi. Köpekbalıkları ve diğer türler geri döndü. Google Earth’den de görülebilen “Hope” (Umut) adlı proje, doğanın küresel ısınmayla mücadelesinde umutları yeşertti.

40 BİN METREKARELİK ALAN GERİ KAZANILDI
Endonezya’da kedi maması markası Sheba ve yeral toplularla çalışan The Nature Conservancy’den araştırmacılar, “Mercan Yıldızlar”ı (Resif Stars) adını verdikleri bir yöntemi kullanarak iki yılda Endonezya’nın Spermonde Takımadalarındaki 40 bin metrekarelik bir resif alanını geri kazanmayı başardı.

YENİLİKÇİ MERCAN YILDIZLARI YÖNTEMİ
Söz konusu yöntem, yerel kaynaklı malzemelerden yapılmış kumla kaplı çelik bir çerçevenin, mercan büyümesini teşvik etmek için deniz tabanının dibine ekilmesini içeriyor. Yapı, genç mercanların tutulması için bir üs görevi görerek, yatağa yerleşmelerine ve yeni yerlerinde yeniden büyümelerine izin veriyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK MERCAN KURTARMA PROJESİ
Bununla birlikte araştırmacılar, Hope adını verdikleri proje kapsamında 2029 yılına kadar Büyük Set Resifi’ndeki mercan resiflerinin 185 bin metrekaresini hayata döndürmeyi amaçlıyor. Endonezya’daki mercan resiflerini kurtarma çalışması da bu projenin bir parçası. Ayşegül Engür Dahi/ntv.com.tr

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.ntv.com.tr/galeri/dunya/dunyanin-kuresel-isinma-ile-mucadelesinde-yeni-umut-endonezyada-40-bin-metrakarelik-mercan-resifi-yenilikci-projeyle-hayata-donduruldu,DLrak5eQf0i-2B8N6h-u0w/6dZ-H8xktkOHqXtP9g5GjQ

2512250cookie-checkKüresel ısınmada yeni umut

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.