“Kürt Aleviler / Kurmanclar” kitabı tanıtıldı

HABER: FARUK ESKİOĞLU, FOTOĞRAF: HÜSEYİN KAYA – Araştırmacı Ahmet Güven son kitabı “Kürt Aleviler / Kurmanclar’ın dil ve kültür sorunları üzerine” başlıklı kitabını tanıttı. Güven, Kürtçe’nin hızla yok olduğunu vurgulayarak devletin asimilasyonun politikasından vazgeçmesini istedi.

Ahmet Güven son kitabı “Kürt Aleviler / Kurmanclar’ın dil ve kültür sorunları üzerine” başlıklı kitabının tanım ve paneli Enfield’deki Kırkısraklılar Dayanışma Merkezi’nde yapıldı. Kalabalık katılımın olduğu etkinlikte Güven, Yazar Aydın Çubukçu ve Bülent Ersoy konuşmacı olarak yer aldı.

Toplumsal çalışmalarıyla da tanınan Yazar Ahmet Güven, “Akademisyenler, dil uzmanları, sosyolog ve antrapologlar Kürtlerin ana dillerini yavaş yavaş kaybettikleri konusunda hemfikir, bunun nedenleri ve çözüm yollarını araştırmak istedim. Devletin kesintisiz uyguladığı asimilasyon politikasına son vermesi gerekir. Kitapta bunun nedenleri ve çözüm önerileri üzerinde durulmuştur” dedi.

Kitabının asimile edilmeye çalışılan bir kültüre sahip çıkmaya çalıştığını anlatan Güven, duyarlı toplum üyelerinin ilgisine de teşekkür etti.

Güven, kitabın tanım günlerinin önümüzdeki ay farklı derneklerde süreceğini de sözlerine ekledi.

“DEVLETLER YIKILIR HALKLAR YAŞAR”

Panelde konuşan Yazar Aydın Çubukçu da, Güven’i önceki kitaplarından tanıdığını belirterek, Güven’in akademisyen ve sosyolog olmamasına karşın köklere inerek kökleri ormana çevirmek isteyen gönül insanlarından olduğunu söyledi.

Güven gibi araştırmacıların eğildikleri konularla bizi kendimizle yüzleştirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Çubukçu, “Bizi biz yapan değerler konusunda bilincimizi değiştirirler, bu nedenle akademisyen ve profespyonel araştırmacılardan daha önemli yerleri vardır. Kitabın başlığına baktığımda bir Anadolu çocuğu olarak bu kitabı okumadan edemem” dedi.

Çubukçu, dünyadaki pek az coğrafyadan Anadolu’nun farklı kültürlerden ortak değerler yarattığını belirterek, “Devletler yıkılır halklar yaşar. Resmi tarihin medeniyetler diye anlattığı devletler yıkılır fakat birbirlerine değerler yaratan halklar devam eder. Diğer dinler birbirlerini yok etmeye odaklıyken Alevilik Hristiyanlık, Yahudilik ve İslamiyeti, Zerdüşlüğü de birleştiren ortak bir değer geliştirdiğini düşünüyorum” diye devam etti.

Paneldeki diğer konuşmacı Bülent Ersoy da 30 yıl önceki çalışmalarından anekdotlar anlatarak Güven’in bıkmadan, yılmadan, usanmadan toplumsal çalışmalarını sürdürmesini övdü.

AÇIK GAZETE: Ahmet Güven dostumuzu kutluyor, okuru bol olmasını diliyoruz…

2378060cookie-check“Kürt Aleviler / Kurmanclar” kitabı tanıtıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.