Kurt kuzuları ziyarete gidiyor

Wolfowitz, Afrika tarihinin sıradışı bir zamana tanık olduğunu söylemişti. Bir hafta sürecek olan Afrika ziyaretine Nijerya’dan başlayan Wolfowitz, başkent Abuja’da devlet başkanı Olusegun Obasanjo’yla bir araya gelecek.

Görüşmede, ana konuların yoksulluk ve borçlar olması bekleniyor.

EN BORÇLU NİJERYA
Wolfowitz`in ziyareti öncesinde Nijerya, 35 milyar dolarlık borcunu düşük krediyle borçlanarak ödeme teklifinde bulundu.

Afrika’nın en borçlanmış ülkelerinden biri olan Nijerya, yıllar boyunca yolsuzluğa karşı mücadele ediyor. Ancak dünyanın en büyük yedinci petrol üreticilerinden biri olduğundan, G-8 sanayileşmiş ülkeler grubunun öne sürdüğü yoksul ülkelerin borçlarının hafifletilmesi planına dahil edilmiyor.

Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, Nijerya’nın yanısıra Burkina Faso, Rwanda ve Güney Afrika’da da temaslarda bulunacak. Wolfowitz’in bu ziyaretleriyle, Afrika’nın kendi gündeminin başlıca maddeleri arasında olduğu mesajını gönderdiği belirtiliyor.

Paul Wolfowitz’in ziyareti, G-8 grubunun Cumartesi günü, aralarında Burkina Faso ve Rwanda’nın da olduğu dünyanın en yoksul 18 ülkesinin 40 milyar dolar borcunun silinmesi konusunda vardıkları tarihi bir anlaşmaya varmalarının ardından geliyor.

G-8 grubunun gelecek ay yapacağı liderler zirvesinde, Afrika’daki yoksullukla mücadele için borçların silinmesi, yardımın ve ticari insiyatiflerin arttırılması gibi bir dizi önerinin bulunduğu bir paket ana gündem maddesini oluşturacak.

Wolfowitz, yedi gün sürecek Afrika ziyareti boyunca gittiği ülkelerin siyasetçileri ve toplum liderleriyle görüşecek ve Dünya Bankası fonlarından yararlanılarak yapılan projeleri inceleyecek.

BAŞKAN ELEŞTİRİLİYOR
Paul Wolfowitz’in Dünya Bankası başkanlığına getirilmesi çeşitli kalkınma örgütlerinin eleştirileriyle karşılanmış, kalkınma konularında deneyimsiz olmasından ötürü görev için doğru isim olup olmadığı sorgulanmıştı. Wolfowitz’in ABD savunma bakan yardımcısı olduğu dönemde, Irak savaşının baş mimari olması da eleştirilerin başında geliyordu.

Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, eleştirilere karşılık olarak, kendi liderliği altında Dünya Bankası’nın başlıca odağının özellikle Afrika’daki yoksullukla mücadele etmek olacağını söylemişti.
 

1108680cookie-checkKurt kuzuları ziyarete gidiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.