Kurtarma paketi reddedildi

Yapılan oylamada paket 205'e karşı 228 oyla reddedildi. Demokrat Parti milletvekillerinin çoğunluğu olumlu oy kullanırken Cumhuriyetçi Parti'li milletvekillerinin çoğunluğu ise pakete karşı oy verdi.

Başkan Bush, paketin geçmemesinin ekonomiye felaket etkisi yapabileceğini söylemişti. Bush'un uyarılarına karşın Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi muhafazakarlar "bir çeşit sosyalizm" olarak adlandırdıkları pakete karşı çıkmayı son anda da sürdürdü.

Oylamada ret kararının çıkmasının ardından Temsilciler Meclisi'nde yapılan ilk açıklamalarda Cumhuriyetçi Partililer, sonucun negatif çıkmasından kısa süre önce "partizanca" bir konuşma yaptığını savundukları Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi sorumlu tuttular.

Kampanyasına Colorado eyaletinde devam eden Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama, paketin başarısızlığa uğramasına karşın ekonomiyi bu zor dönemeçten çıkaracak ve Kongre'den geçebilecek bir paketin mutlaka çıkarılması gerektiğini söyledi.

BUSH BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI

Kurtarma paketinin reddedilmesinin ardından Başkan George W. Bush'un bu gelişmeden büyük hayal kırıklığına uğradığı açıklandı.

Beyaz saray sözcüsü Tony Fratto, "Ülkenin çaresi bulunması gereken zorlu bir krizle karşı karşıya olduğundan kuşku yok. Başkan, oylama sonucundan büyük hayal kırıklığına uğradı" dedi.

Sözcü, Bush'un ekonomi kurmaylarıyla bir araya gelerek bundan sonraki adımları görüşeceğini söyledi.

Bu arada, Amerikan AP ajansı, Temsilciler Meclisinin, yasa tasarının reddedilmesinden sonra borsada yaşanan ani düşüşün ardından perşembe günü yeniden toplanmaya karar verdiğini duyurdu.

PİYASALARDA ŞOK ETKİSİ YARATTI

Tasarısının reddedilmesi piyasalarda şok etkisi yarattı. New York borsasında Dow Jones sanayi endeksi bir ara 705 puan düştü.
Yasa tasarısının reddedildiğinin ilanından önce, tasarının kabul edilmeyeceğinin anlaşılmaya başlamasıyla borsa hızla inişe geçti ve Dow Jones önce 705 puan düştü, ardından hafif bir toparlanmayla düşüş 528 puana kadar geriledi.

Nasdaq endeksi de yüzde 7'yi aşan oranda düştü. Nasdaq'daki bu düşüş, 11 Eylül 2001'den sonra bir günde yaşanan en büyük kayıp oldu.

ABD Merkez Bankası borsadaki duruma ilişkin yorum yapmadı. Asya borsalarında bu sabah keskin düşüşler var.

Öte yandan, ABD Temsilciler Meclisindeki oylamanın sonucu Latin Amerika borsasında gün içi alım satımlarını da etkiledi.
Brezilya'da Sao Paulo borsasında endeks 10.2 puan, Meksika borsasında gün ortası alım satım işlemleri 5.5 puan, Bouenos Aires borsasında 7.5 puan, Şili borsasında 4.9 puan düştü.

1179550cookie-checkKurtarma paketi reddedildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.