‘Kurumlar arasında kavga, öfke, kin olmaz’

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, kararlarının mahkeme iradesi dışında bir noktaya götürülmesi halinde bunu kamuoyuna açıklamanın görevleri olduğunu belirterek, ”Çatlak, kurumlar arasında böyle bir kavga, öfke, kin asla olmaz” dedi. 


Kılıç, Anayasa Mahkemesi Başkanlığının dünkü açıklamasının yalnız başına yaptığı bir açıklama olmadığını söyledi. 


Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi’ne gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 


Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt’ün, ”Anayasa Mahkemesince dün yapılan açıklamanın Başkan’ın görüşünü yansıttığı” şeklindeki değerlendirmesinin hatırlatılması üzerine Kılıç, 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun geçici birinci maddesinin kısmen iptal edildiğini, bir bölümünün de Anayasa’ya aykırı görülmediğini anımsattı. 


Kararın 5’e karşı 6 üyenin oyuyla alındığını anımsatan Kılıç, ”Bu kararda 6 arkadaşımızın ne demek istediğini bir kez daha kamuoyuna duyurmak istedik. Yapılan dünkü açıklama, benimle birlikte bu arkadaşların, yani çoğunlukta olan 6 arkadaşın arzusu, onayı ve isteği doğrultusunda yapılmıştır. Yalnız başıma yaptığım bir açıklama değildir” diye konuştu. 


Kılıç, ”YSK kararı doğrultusunda belediyeler tekrar seçime girebilecek. Bir noktada sizin kararınız işlevsiz kılınmış oldu. Bundan sonra süreç nasıl işleyecek?” sorusunu şöyle yanıtladı: 


”Tabii ki biz, mahkeme başkanı ve üyeleri, verdiği kararın arkasında durmak, verdiği kararın ne demek istediğini anlatmak ve onun sahibi olmak durumundayız. Karar eğer, dışarıda mahkememizin iradesi dışında bir noktaya götürülmüşse, bunu kamuoyuna açıklamak da bizim görevimizdir. Bundan sonra iş, tamamen Yüksek Seçim Kurulunun iradesi ve inisiyatifi içerisindedir. Buna onlar karar verecek. Bunun bizimle bir ilgisi yok. Biz, Anayasa Mahkemesinin bu konuda ne demek istediğini dünkü açıklamamızda bildirmek istedik. Bundan ibarettir.” 


”Yazılı açıklamanın ardından yüksek yargıda çatlak olduğu” görüşlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Kılıç, ”Hayır. Çatlak, kurumlar arasında böyle bir kavga, öfke, kin asla olmaz” dedi. 


Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, Başkanvekili Paksüt’ün açıklamasını nasıl değerlendirdiği sorusunu, ”Sayın Başkanvekili zaten muhalefetteydi, karşı görüşteydi. Görüşünü muhalefette, kararında belirtti. Ondan dolayı Osman Bey’in bu konudan haberdar olmaması doğaldır” diye yanıtladı. 


”Belde belediyelerinin seçime katılmalarıyla ilgili YSK kararı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün sabah bu konuda yaptığı açıklama ve Anayasa Mahkemesi Başkanlığının da akşam saatlerinde açıklama yapmasının zamanlama açısından tesadüf olup olmadığı” sorusu üzerine Kılıç, YSK’nın konuya ilişkin kararını dünkü Resmi Gazete’den öğrendiklerini belirtti. Resmi Gazete’nin kendilerine öğleden sonra geldiğini ifade eden Kılıç, ”Yaptığımız değerlendirmeler sonunda bu açıklamanın ancak akşam vakitlerinde yapılması tamamen bir tesadüftür. Özel zamanlama yapılmış değildir” dedi.

1071630cookie-check‘Kurumlar arasında kavga, öfke, kin olmaz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.