Kurutmak özgürlüktür, Toroslar’da kurutma zamanı…

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Anadolu insanı kurutarak korkmamayı öğrendi. Zalime biat etmemeyi, haksıza boyun eğmemeyi, Sultana minnet etmemeyi kurutarak öğrendi. Torosların yaylalarında mevsim güze dönüyor…

Yeryüzünün en zengin topraklarını barındıran Anadolu coğrafyası, buğdayın, üzümün, incirin, zeytinin, cevizin ve başka pek çok meyvenin gen merkeziydi.

Dünyada üç iklim tipinin yaşandığı nadir coğrafyaların başında gelen Anadolu’nun zengin biyolojik çeşitliliği, üzerinde yaşayan insanlara binlerce yıldır benzersiz armağanlar sundu. Ve bu topraklar üzerinde, bu zenginlik sayesinde, başı dik, onurlu ve bağımsızlık abidesi gibi insanlar yaşadı, binlerce yıldır…

Bu yüzden bu topraklarda üç büyük imparatorluk kuruldu, onlarca uygarlık yeşerdi, Anadolu’yu bir uçtan bir uca heykel bahçesine çevirdi… İncir, üzüm, nar…

O som kayalara işlendi nakış nakış, tanrılara, imparatorlara sunuldu, sunak sunak…

Bu yüzden tavuğunu Hitit tanrılarının sunağında yemleyen Çorumlu köylüyle, keçisini Likya soylularının lahit kapaklarında sulayan Antalyalı Yörük; binlerce yıllık bir derinlikten kafa tuttu dünyaya, belki de sebebini bile bilmeden…

kuru_meyve

Ege’nin zeybekleri İda’nın, Torosların eşkıyaları Taru’nun ruhuyla başkaldırdı, başıbozuk düzenbazlara…

Bir alıç ağacının altında, yeryüzünün sahibi tanrılarla konuşmaya başladığından beri, Anadolu insanı korkmamayı, ölümsüzlüğü öğrendi. Ölmeden ölmenin sırrına erdi, karıştı sonsuzluğa…

Dağlar ahlat verdi, kuruttu…

Bozkırlar buğday verdi, kuruttu…

İncir, üzüm, zeytin…

Anadolu insanı binlerce yıldır kurutarak sakladı…

Bulgur, mercimek, erişte… Hamsin (Kasım) geldi baharı muştuladı, Zemheri geldi kışa hazırlandı…

Anadolu insanı kurutarak korkmamayı öğrendi. Zalime biat etmemeyi, haksıza boyun eğmemeyi, Sultana minnet etmemeyi kurutarak öğrendi. Torosların yaylalarında mevsim güze dönüyor…

Yavaş yavaş Eylül’ün o tertemiz ışığı düşüyor derin vadilere, keskin tepelere…

Muşmulaya, alıca, kızılcığa, elmaya ve zeytine düşen güneş kurutma zamanına işaret ediyor…

Toroslar’da dağlar insanla bir olup korkuyu bir kez daha yeniyor, binlerce yıldır olduğu gibi…

Toroslar’da kurutma zamanı. Kurutmak özgürlüktür…

2448030cookie-checkKurutmak özgürlüktür, Toroslar’da kurutma zamanı…
Önceki haberFersude Tipler
Sonraki haberAB seyahat kısıtlamalarında ortak sisteme geçiyor
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.