Kus gribine karşı Kürtçe rehber

“Gundê me xwe ji ‘Grîba Çûkan’ diparêze” (Köyümüz Kuş Gribi’nden Korunuyor) adıyla Kürtçe olarak çıkan kitapçık, özellikle köylülerin bilinçlendirilmesini bu salgından korunma yollarını öğrenmelerini amaçlıyor. SIL International adlı kurumun desteğiyle basılan kitapçık, önümüzdeki günlerde Kürtlerin yaşadığı bölgelerde ücretsiz dağıtılacak.


“KÖYÜMÜZ KUŞ GRİBİNDEN KORUNUYOR”


Orjinal ismi “Terpen Village Avoids Avian Influenza” olan kitapçık Di Mathawes, MD – Drh. Indarto tarafından çıkartıldı. Sûrenê Şîrîn ve Nadirê Efo tarafından Kürtçe’ye çevrilen kitapçığın editörlüğünü ise Zana Farqînî yaptı.


Kitapçıkta, özellikle kuş gribi vakalarının gözlenebilen belirtileri konusunda okurlar uyarılıyor. Çizgilerle de desteklenen açıklamalar sayesinde vakanın belirtilerinin ne olduğu, hangi yollarla bulaştığı ve hastalıktan korunmak için neler yapılması gerektiği ayrıntılarıyla anlatılıyor.


Kitapçığın önsözünde kuş gribinin tehlikelerine dikkat çekiliyor ve kitabın bu konuda yararlı bir kaynak olacağı umudu dile getiriliyor. Kitapçığı okuyan herkesin kuş gribi hastalığının belirtilerini anlayabileceği ve ona karşı nasıl davranılacağını öğreneceğinin altı çiziliyor. Kitapçığın sonunda ise “Evde Kuş Gribi’nden Nasıl Korunacaksınız” başlığı altında pratik bilgilere yer veriliyor.


DÜNYANIN BÜTÜN DİLLERİNDE YAYIMLANIYOR


Söz konusu kitapçık, dünyanın çeşitli bölgelerinde değişik dillerde yayımlanıyor. Yayımlandığı dillere göre isimler, kelimeler kullanılan kitapçığın Kürtçe’sinde de Baran, Jêhat, Delal, Gulwar gibi Kürtçe isimlere yer veriliyor. Kuş gribi’ni basit bir dille, anlaşılır yöntemlerle izah eden kitapçık, Kürtçe’de sağlık üzerine yayınlanan az sayıdaki eserden biri olma özelliğini de taşıyor.


Bu arada kuş gribi vakalarının sona erdiği düşünülürken, bir kaç gün önce Türkiye Sağlık Bakanlığı bir açıklama yaparak “Nisan ve Mayıs ayında kuş gribi tekrar görülebilir, daha duyarlı olun” çağrısı yapmıştı. Hastalığın oluşturduğu tehdidin devam ediyor olması, bu çalışmanın önemini de artırdı. Kitapçığı edinmek isteyenler
İstanbul Kürt Enstitüsü’nü (0212 – 634 18 83) telefon numarasından aramaları istendi.

1028890cookie-checkKus gribine karşı Kürtçe rehber

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.