Kutlama sonraya kaldı…

Papa, Kanada’nın La Motte kasabasından seçilecek diye herkes oraya üşüşmüştü.
Papa adayı Kanadalı Kardinal Marc Ouellet ‘in doğup büyüdüğü bu kasaba, Fransız ve Katolik halkı olan Quebec Eyaleti’ndedir.
Kasaba dememiz Papalık adayına hürmettendir, yoksa, aslına bakarsanız nüfusu 457 kişiden oluşan belediyelik küçük bir köydür.
Fakat neme lazım, eğri oturup doğru konuşmalıyız ki La Motte’nin tarihî sayılabilecek bir kilisesi dahi vardır, 1921’de kurulmuştur.
Saint Luc Kilisesi ‘nin çanları Pazar sabahı oldu mu çın çın öter.
Kilise zangocu da çanların ipini hababam çeker de çeker; çıııııın çaaan, çiiiin çuuun…
Çanlar bu kez, Vatikan’da Papalığı Arjantinli İtalyan asıllı rakibine kaptıran Kardinal Ouellet için çalacaktı; kısmet olmadı.
Emekliliğine hasret kalmış olarak istifa eden eski Papa yerine yenisi seçilecek, Vatikan’daki Basila’nın üzerinde beyaz duman tütecek ve La Motte’nin yetiştirdiği bir din adamı, Dünya’da 1 milyar 300 milyon gibi kabaca belirtilen Katolik nüfus üzerinde nüfûz sürecek diye herkes seviniyordu.
Tedbirli davranan Kanada’nın bütün yayın organları, başta TV’ler, radyocular, gazeteciler, hatta free-lance diye adlandırılıp son zamanlarda moda olmuş, kendinden menkûl muhabir takımı oraya at sineği gibi üşüşmüştü.
Hay Allah, aksi gibi, La Motte’nin yeteri kadar oteli, moteli, hatta pansiyonu dahi yoktu.
Gazeteciler, görev aşkına, Papa seçileceği zamana kadar otomobillerinde, eğer varsa otobüs gibi hizmet gören basın araçlarında yatıp kalktı.
La Motte’nin birkaç ufarak restorantı, büfe kabilinden sayılacak tostçusu da paraya para demedi bu arada…
O bekleme günlerinde, modern teknolojinin bütün yayın araç, gereçleri La Motte’ye monte edilmişti.
La Motte, La Motte olalı bu kadar teknoloji görmüş değildi.
Uzaydaki uydulardan dünyaya yayın yapmaya hazırlanmış yüzlerce kameralı araç, Saint Luc Kilisesi’ne vaziyet almış, Vatikan’da tütecek beyaz dumanı bekliyordu.
Kasaba Belediye Başkanı Mösyö René Martineau , duman beklenirken gazeteci milleti aç kalmasın diye, geçen yıl kapatılmış olan bir lokantayı da alelacele açtırıp hizmete soktu; bu iyiliğini gazeteciler unutmadı, tüm basın bunu yazdı…
Gazeteci takımının alışveriş ihtiyaçlarını da düşünen Belediye Reisi Mösyö René, Chez Flo adlı kasabanın tek marketine siparişi artırması ricasında bulundu.
Büyük kentlerdeki çarşı pazarda ne varsa, hemen tümü buraya getirildi, hani Papa buradan seçilirse, eksik etek kalmayalım, ele güne rezil olmayalım hesabıyla…
Öte yandan Papa’nın bu kasabadan seçilmesi durumunda emlak fiyatları henüz düşükken ev satın almak isteyenler de ortalıkta görüldü.
Kasabanın tek emlakçısı olan, aynı zamanda petrol ofisi görevlisi Mösyö Laclec kıyıda köşede kalmış evleri alıcılara pazarladı; yapılan pazarlıkların sonucunu bilmiyoruz.
Kalabalık artınca yatıp kalkacak yer sorunu da hâliyle baş gösterecekti.
Belediye Başkanı durumu uygun olan evlere gidip gazetecileri, televizyonların havalı sarışın spikerlerini, oradan buradan gelmiş meraklıları, Katolik olup Papa Kanada’dan seçiliyor diye buraya ÜMRE’ ye gelmiş gibi olanları ağırlamak üzere ikna turlarına dahi çıktı.
Parasıyla değil mi, sıcak bir yatak olsun da diye kapı çalan yabancılar sokakta kalmasın istemişti; iyi niyetlidir Belediye Reisimiz…
Fakat, yıllardır yabancı yüzü görmemiş La Motte halkı biraz yabâni kalmış olmalıydı, evlerine misafir almadılar.
Zaten gazeteci milleti ve ardından dolaşan şürekâsı orada pek kalmadı, Vatikan’da beyaz duman ikinci seansta tüttü, biz de bu sıkıntıdan kurtulduk; yoksa kar kıyamet içinde, La Motte’de beklemesi çekilir gibi değildi.
Kalp ve dolaşım sorunları olduğu söylenen, Allah uzun ömürler versin, yeni Papa’nın 76 yaşında üstlendiği bu görevinde fazla kalmayacağını uman fesat kimilerine göre, yani müfsitlerine göre, yakın zamanda tekrar gazetecileri burada görmek olanağı vardı.
İşte geldiniz mi Kraliyet ayak oyunlarına?
Arjantinli Papa’dan on yaş genç bulunan Kanada Kardinali Ouellet, ip atlayıp sek sek oynayacak kadar ondan gençti, yaşı henüz 68’di; hiçbir şey sayılmaz…
Demek ki, La Motte’ye tekrar gitmemiz gerekecektir…
Nasılsa Google ‘dan yol tarifini almış bulunuyoruz, bir yerde saklarsak fena olmaz…
Allah gecinden versin Papa’ya bir şey olursa, gün olur yol haritası bize lazım olur…

1593020cookie-checkKutlama sonraya kaldı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.