Kutlu Ataman’ın ‘Küba’ sergisi Londra’da

İngiltere’nin prestijli “Turner” Ödülü için geçtiğimiz yıl son 4 aday arasına girmeyi başaran Kutluğ Ataman’ın sergisi Londra’nın merkezinde  uzun yıllar evsizlerin işgal edip barındıkları, şu anda boş olan eski  posta dağıtım merkez binasında 7 Mayıs’a kadar açık kalacak. 

70 bin kişi tarafından ziyaret edilmesi beklenen “Küba” sergisi için Ataman, İstanbul’da Merter’in gecekondu mahallesinde 3 yıla yakın çalıştı. Bu süre içersinde mahalle sakinleri ile kaynaşan sanatçı, onların yaşam tarzlarını benimseyerek yaptığı söyleşileri video çalışmaları ile sergiliyor.

Sergide mahalle sakinleri ile yapılan bire bir söyleşiler ve röportajlar 40 eski ve değişik ölçülerdeki televizyon ekranlarında gösteriliyor. Her bir ekranda ayrı bir konu ve hayat hikayesinin yer aldığı videolar  bir saat sürüyor. 

Yırtık pırtık koltukların yanı sıra ambar havasındaki salonu küçük elektrikli ısıtıcılar ısıtıyor. Isıtıcıların çoğu koltukların yanlarında yer alıyor.

Mayıs ayına kadar Londra’da açık kalacak olan sergi daha sonra Avusturya, Almanya ve Avustralya’ya  gidecek. Belediyeler ve lotto’nun yardım ettiği Artangel Sanat Vakfı, Küba sergisinin sponsorluğunu yaptı.

Yaşam koşullarının kötülüğünü gösteren Kutluğ Ataman İngiliz Guardian gazetesine yaptığı söyleşide halen Kraliyet Akademisi’nde sergilenmekte olan “Türkler” sergisinden hoşlanmadığını belirterek,  “Türkler” sergisi Türkiye’yi tanıtmıyor. Sergiye padişahların iç çamaşırlarını  koyarak, bakın  biz eskiden ne büyük millettik’ demek kolay, ama 75 milyonluk Türkiye bugün ne yapıyor? Bence asıl sorulması gereken soru budur. Benim Küba projem, ‘Türkler sergisine karşı bir Kürtler sergisidir”  demişti.

1101720cookie-checkKutlu Ataman’ın ‘Küba’ sergisi Londra’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.