Kutup ayıları için tehlike çanları

Birleşmiş Milletler’e göre ise ortalama küresel sıcaklık değerleri artarak Kuzey Kutbu buzullarını eritiyor ve kutup ayılarının doğal yaşam alanlarını daraltıyor.

Küresel ısınmadan en çok etkilenen hayvanlar Kuzey Kutbu’nda bulunuyor ve uzmanlara göre bu hayvanlar arasında durumdan en çok etkilenen tür ise kutup ayıları. Uzmanlar bunun en büyük nedeni olarak, kutup ayılarının hayatta kalmalarını sağlayan avlanma ve üreme süreçlerinin tümünü gerçekleştirebilmeleri için buzlara ihtiyaç duymalarını gösteriyor. Çevreci gruplar ise, tekrar üreme için gerekli minimum ağırlığa sahip dişi kutup ayılarının sayısının günden güne arttığına dikkat çekiyor.  

Kyoto Protokolü’ndeki tutumu yüzünden eleştirilen ABD ise üç çevreci grup tarafından dava edilmekle yüz yüze bulunuyor. Çevreci grupların iddiasına göre, küresel ısınmada en büyük paya sahip ülke olarak görülen ABD, kutup ayılarının olası yok olmasında önemli bir faktör teşkil ediyor. ABD aleyhinde dava açan çevreci gruplar Center for Biological Diversity, Natural Resources Defense Council (NRDC) ve Greenpeace’den oluşuyor.  

Çeşitli araştırmalar, Kuzey Kutbu’ndaki buzulların hızla eridiğini ve sera gazlarının salımının 100 yıl içerisinde kontrol altına alınamaması durumunda Kuzey Kutbu’nu buzsuz yaz mevsimlerinin beklediğini gösteriyor.

 

1120680cookie-checkKutup ayıları için tehlike çanları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.