Kütüphanelere “Kurdish Collection” köşesi

Haringey eski belediye başkanı Ecz. Ali Gül Özbek’in çabalarıyla Haringey’deki iki büyük kütüphanede Kürtçe bölümü hizmete girdi.

Haringey Belediyesi’nin en büyük iki kütüphanesi sayılan Tottenham Green Centre ve Wood Green’deki kütüphanelerde Kürtçe yayınların yer aldığı “Kurdish Collection” bölümleri okurla buluşmayı ve kitap bağışlarınızla da zenginleşmeyi bekliyor.

Ecz. Ali Özbek, “Kütüphanelerdeki ‘Kurdish Collection’ bölümlerinin oluşturulması için başlangıçta katkı sunan Apec yayinevi sahibi Ali Çiftçi, Paris Kürt Enstitüsü Başkanı Kendal Nezan, Nudem yayinevi sahibi yazar Firat Ceweri’ye ve kitap bağışında bulunan tüm kurum ve kuruluşlara tesekkürü bir borç biliyorum” dedi.

“Kurdish Collection” gerçekleşmesini sağlayan Haringey Belediyesi’ne de teşekkür eden Ecz. Ali Özbek şöyle devam etti:

“Belediye meclis üyelerine ve özellikle açılışta yanımızda olan belediye başkanı Gina Adamou, lider Josef Edgefor ile belediye meclis üyeleri Makbule Güneş, Erdal Doğan, Mahir Demir ile bütün kütüphane çalışanlarına çok teşekkür ederiz. Bir Kürt olarak kendi dilimle okuyup yazamamanın ezikliğini yaşıyorum, dilimizin kültürümüzün ve inancımızın gelecek kuşaklara aktarılması için böyle bir projeyi için ilk olarak diş hekimi sayın Sabahat Karaduman ile beyin fırtınası yaptık. Kendisine de çok teşekkür ediyorum. Bu tartışma sonrasında da topluma bir ‘hizmet jübilem’ olarak Haringey Belediyesi bünyesinde bulunan en büyük iki kütüphaneye Kürtçenin tüm lehçelerinde bir Kurdish Collection bölümünün konması için girişimlerde bulunduk.”

KÜLTÜRÜMÜZÜ SÜRDÜRMEK İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Ecz. Ali Özbek, kitapların bir toplumun dili, kültürü ve inançlarını gelecek kuşaklara da aktarılmasında önemli bir işlevi olduğunu belirterek, “Ne yazık ki okumayan, okutmayan toplumlar kaybolmak zorundadır” dedi.

Haringey kütüphanelerinde Kürtçe kitap köşesi olmasının Londra’da yaşayan Kürt toplumu için önemli olduğunu vurgulayan Ecz. Ali Özbek, toplumun kendilerine sunulan bu olanaktan yararlanmasını ve bilmeyenleri de haberdar etmesini istedi.

Ecz. Ali Özbek, “Bir Kürt olarak kendi dilimle okuyup yazamamanın ezikliğini yaşıyorum” diyerek yeni kuşakların kendi dillerinde konuşması, okuyup yazabilmesinin göçmen olarak yaşanılan ülkede de başarılarını artıracağını söyledi.

İsveçte yayınevi sahibi olan Ali Çiftçi’nin üç yüz kitap, magazin ve CD bağışladığını anlatan Ecz. Ali Özbek, “Kurdish Collection’larda 500’e yakın kaynak birikmiş durumda. Topluma yönelik faaliyette bulunan STK ve derneklerin bu köşeden yararlanması için yine topluma önderlik yapmasını öneriyorum. Ayrıca kütüphanelerdeki ‘Kurdish Collection’ köşeleri sizlerin de kitap bağışlarınızla daha da zengileşecektir” diye devam etti.

ECZ. ALİ ÖZBEK?

Eczacı Ali Özbek, 1965’de Elbistan Sevdilli köyünde Alhaslı aşireti üyesi çiftçi bir ailenin 8 çocuğunun 6’ncı çocuğu olarak doğar. Büyük toprakları olan aile tarımın yanı sıra hayvancılık da yapar.

27 yaşında hiç İngilizce bilmeden bir “kimyacı” olarak geldiği Londra’da Eczacılık Fakültesi’ni bitirir. İngiltere Türkiyeli Sağlık Elemanları Birliği’nin (İTSEB) kurulmasına ön ayak oldu. 2014’de seçildiği Haringey Belediye Meclis’inde 2 yıl sonra da başkan olmayı başardı.

Toplumu bilinçlendirme konferanslarının uzman konuşmacısı olan Özbek, Türkiye’deki anti-demokratik uygulamalara da Londra’dan refleks göstermekten çekinmeyen bir aydın olarak tanınıyor.

 

 

 

2207480cookie-checkKütüphanelere “Kurdish Collection” köşesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.