Kuzey Kıbrıs’ta kritik dört gün…

FARUK ESKİOĞLU – Hatay’daki St. Pierre Kilisesi Hıristiyanlığın ilk kilisesi olarak bilinir. Yıllar önce St. Pierre Kilisesi’nde Noel ayinine katılmıştım. Rahip, Türkçe yaptığı duadan sonra çok kültürlülüğün faziletlerine dem vurarak “Barış istiyorsak bizim farklılıklarımız değil, ortak yanlarımızı öne çıkarmalıyız” demişti. Aslında rahip evrensel bir doğruyu dile getirmişti. Bu açıdan her zaman milliyetçilik, şövenizm, ırkçılık, faşizm ve fanatizm insanlığı bölüp parçalayan olgular oldu.

***

KKTC’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu bu pazar 18 Ekim’de yapılacak. İkinci turda Türkiye’de AKP iktidarının arkasında rüzgar olduğu Ersin Tatar ve bağımsız solcu başkan Mustafa Akıncı yarışacak. 11 Ekim’deki ilk seçimde yüzde 21’lik oy alan Tufan Erhürman’ın lideri olduğu CTP de Akıncıyı destekleyecek. Herhangi bir entrika dönmezse Akıncı’nnn yüzde 60’larda topladığı oyla tekrar cumhurbaşkanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Faruk Eskioğlu (Foto: Vehbi Koca)
Faruk Eskioğlu (Foto: Vehbi Koca)

İkinci tur seçimlerinde iki önemli olgu var. İlki Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Kıbrıs’ta Federasyon önerilerine karşıyız” diyerek “Federasyon çözüm modeli”nin vazgeçilmez olduğunu savunan aday Mustafa Akıncı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Tufan Erhürman’a karşı olunduğunu hissettirmişti. Tatar seçim arifesinde Türkiye dönüşünde milliyetçilere müjdeyi vererek Maraş’ın sahillerinin açılacağını söylemiş, hükümet ortağı ve başbakan yardımcısı Halkın Partisi lideri Kudret Özersay “bu karardan haberimiz yok” diyerek hükümetten çekilmişti. Öte yandan Cumhurbaşkanı Akıncı da bu oldu bittiden haberi olmadığını açıklamış ve aday olmaması için kendisinin Türkiye makamlarınca tehdit edildiğini de söylemişti.

İkinci olgu ise Tatar dağılan hükümeti yeniden kurmaya çalışıyor. Tatar koalisyona katılacak diğer partilerle cumhurbaşkanlığının desteklenmesi için kirli bir pazarlık yapabilir. Belki de Türkiye’nin baskısını da kullanabilir.

İşte o zaman ibre bağımsız Akıncı’dan RTE’nin KKTC versiyonu Tatar’a dönebilir. Böylece rahibin dediği gibi, ada halkının ortak yanları sümen altı edilecek ve adaya geç de olsa gelme şansı olan barış güvercininin kanadı kırılacaktır. Kuzey Kıbrıs halkının olası entrikalara izin vermeyeceğini umuyorum.

***

Birleşik Krallık’ta ekim ayı “Siyahların Tarihi Ayı – Black History Month”. Bütün dünyada siyahların gördüğü ayrımcılık konusunda farkındalık yaratmak ve siyahların insanlık tarihine katkılarını hatırlatmak için düzenleniyor. 1926’da ABD’de düzenlenmeye başlayan böylesi bir güne 21’inci yüzyılda bile gerek duyulması hüzünlü.

Google’a göre; İngiltere ve Galler ülkesinde nüfusun yüzde 14’ünü siyahların oluşturmasına karşın cezaevlerindeki nüfusun yüzde 25’i siyah. Birleşik Krallık’ta acil ambulansı aradığınızda size hastanın siyah mı beyaz mı olduğunuzu sorduklarını yeni öğrendim? Ülke genelinde yoksullukta ve en berbat işlerde en düşük ücrete çalıştırılan emekçiler arasında siyahların oransal çoğunluğu çıplak gözle görülebiliyor.

Bu haftaki yazımı bir anımla sonlandırayım. Londra’da araçta kemer takmadığım için bana ceza kesen polis, zorunlu form dolduracağını söyledi. “Tamam” dedim. Formdaki sorularından biri siyah mı beyaz mı olduğuma ilişkindi. Şaşırdım. “Siyahım” dedim. Polis “Niye yanlış cevap veriyorsun, beyazsın ya” dedi. Ben de “Sen her gördüğüne inanma, benim içim siyah” dedim. “Bak ‘siyah’ı işaretliyorum” dedi. “İşaretle” dedim. İşaretledi.

Rahibin dediği gibi bizi farklılıklarımız değil ortak yanlarımız birleştirecektir.

2460600cookie-checkKuzey Kıbrıs’ta kritik dört gün…
Önceki haberOrman yangınlarını önlemek, söndürmekten daha kolay!
Sonraki haberKKTC’deki kumarhaneler seçim öncesi Tatar’ı işaret etti
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.