Kuzey Kıbrıs’ta erken seçim

Meclis başkanının çağrısıyla olağanüstü toplanan Kuzey Kıbrıs meclisi, erken genel seçimin 19 Nisan’da yapılmasını öngören karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

Başbakan Ferdi Sabit Soyer, ”KKTC’nin gelişmesi için seçimlerin önemli olduğunu” belirterek ”seçim sürecinde yapılacak tartışmalardan toplumun yararına sonuçlar çıkmasını” diledi.

Muhabirler, seçimlerin bir yıl erkene alınmasını isteyen iktidardaki Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin Birleşmiş Milletler gözetiminde Rumlarla yürütülen müzakerelerde elini güçlendirmeye çalıştığını düşünüyor.

Gözlemciler, geniş çaplı muhalefetle karşılaşan kemer sıkma politikaları planlarının da erken seçim kararında etkili olduğunu söylüyor.

Halihazırdaki mecliste Cumhuriyetçi Türk Partisi toplam 50 sandalyenin 25’ine sahip. Koaliyon ortağının da 5 sandalyesi var.

Aslında erken seçim tasarısının görüşülmesi meclisin yarınki olağan toplantısının gündemindeydi.

Ancak 21 sendikanın bugün için planlanan bir günlük genel grevinin yarın yapılacağının açıklanması üzerine, meclis çalışanlarının da greve katılması olasılığı göz önünde bulundurularak, seçim karar tasarısı bugünkü olağanüstü oturumda oylandı.

Başbakan Ferdi Sabit Soyer, bugün yapılacağı açıklanan grevin, “sırf politik oyun olsun” diye yarına alındığını ve meclisin seçim kararı almasının engellenmek istendiğini belirtti.

Bu arada meclis toplantısı sırasında, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası ile Veteriner Hekimler Sendikası meclis binası önünde bir eylem yaptı.

Seçimlerin yenilenmesine ilişkin karar tasarısının gerekçesinde şu ifadelere yer veriliyor:

“20 Şubat 2005 tarihinde gerçekleştirilen Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin, Kıbrıs sorununda ulaşılan aşamada çözüm çabalarının sağlıklı ilerlemesini sağlamak, Avrupa Birliğine uyum programlarının etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak, diğer yandan ülke içerisindeki yapısal reformları gerçekleştirmek amacıyla seçim dönemi bitmeden yenilenmesine gerek duyulmuştur.”

Öte yandan Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla başlatılan müzakerelere yarın devam ediliyor.

Mehmet Ali Talat ile Rum muhatabı Dimitris Hristofyas Lefkoşa ara bölgede sabah saatlerinde bir araya gelerek mülkiyet konusunu ele almayı planlıyor.

Liderler, 12 Şubatta yaptıkları görüşmede, mülkiyet konusunun, takas, tazminat ve iade yoluyla çözümüne ilişkin arzu ettikleri kriterleri karşılıklı sunmuşlardı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel danışmanı Alexander Downer, pazartesi günü Talat ve Hristofyas ile ayrı ayrı görüşmüştü. (BBC)

1188430cookie-checkKuzey Kıbrıs’ta erken seçim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.