Kuzey Kore kara listeden çıkarıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililer, Pyongyang ile nükleer meselelerde varılan anlaşma sonucu bu açıklamayı yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin üst düzey diplomatlarından Christopher Hill, Kuzey Kore’yle varılan ancak çökmenin eşiğine gelen nükleer silahsızlanma anlaşmasını kurtarabilmek için Pyongyang’da temaslarda bulunuyordu.

ABD’nin Kuzey Kore’yi bu listeden çıkarmamış olması, Pyongyang yönetimini rahatsız ediyordu.

Kuzey Kore, Amerika Birleşik Devletleri’nin kendisini ’’teröre destek veren ülkeler listesi’’nde tutmaya devam etmesine tepki göstererek, sökmekte olduğu nükleer tesislerini yeniden kuracağını açıklamıştı.

BM’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu da Eylül ayı sonunda Kuzey Kore’nin talebi üzerine Yongbyon ana nükleer tesisini kullanmasını engelleyen mühürleri ve denetim kameralarını kaldırdığını açıklamıştı.

Pyongyang, ABD’yle varılan anlaşma uyarınca, ana nükleer tesisini kapatmayı kabul etmiş; söküm ve kapatma işlemlerine geçen Kasım ayında başlamıştı.

Kuzey Kore ayrıca sürece bağlılığını gösteren sembolik bir jest olarak Yongbyon’daki tesisinin en büyük soğutma kulesini havaya uçurmuştu.

ABD ise terör listesinden çıkarmak için, Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetlerine ilişkin verdiği bilgilerin denetlenmesine izin vermesini talep ediyordu.

Pyongyang 2002 yılında da benzer bir girişimde bulunmuş, uluslararası krize yol açan bu olay, Kuzey Kore’nin 2006 yılında nükleer silah denemesiyle sonuçlanmıştı. (BBC)

1180090cookie-checkKuzey Kore kara listeden çıkarıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.