Kuzey Kore’den Güney’e üst düzey ziyaret

Güney Kore’de çarşamba günü Kış Olimpiyatları için tören yapılacak Güney Kore’deki törene Kuzey Kore 22 kişilik bir delagasyonla katılıyor. Heyetin başkanlığını ise Kuzey Kore Parlamento Başkanı Kim Yong-nam yapacak. Bu Kuzey’den Güney’e en üst düzey ziyaret anlamına geliyor.

Kuzey Kore Meclis Başkanı Kim Yong-nam’ın, PyeongChang Kış Olimpiyatları’na katılacak kafileye başkanlık etmek üzere Güney Kore’ye gideceği açıklandı.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Pyongyang yönetimi, ülkeyi yurt dışındaki törenlerde temsil eden Kuzey Kore Meclis Başkanı Kim’i 22 kişilik kafileye başkanlık etmek için Güney Kore’ye göndereceği bilgisini Seul yönetimi ile paylaştı.

Açıklamada ayrıca, Kuzey Kore yönetiminin dün 140 kişiden oluşan Samjiyon Sanat Grubu’nu da feribotla Güney Kore’ye göndermeyi teklif ettiği kaydedilirken, sanat grubunun geleceği güzergaha yönelik istişarelerin sürdüğü belirtildi.

Kim Yong-nam’ın gönderilmesi, son yıllarda Kuzey Kore tarafından Güney Kore’ye yapılan en üst düzey ziyaret anlamı taşıyor.

Kuzey Kore’den geçen hafta Güney Kore’ye gönderilen 8 kişilik bir heyet, 2018 Pyeongchang Kış Olimpiyatları için oluşturulan tesisler ve konaklama alanlarında incelemelerde bulunmuştu.

İki ülke heyetleri, 20 Ocak’ta Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) gözetiminde anlaşmaya varmıştı. Anlaşmaya göre, Kuzey Kore’den sporcuların katılması ve iki ülke sporcularının olimpiyat töreninde aynı bayrak altında yürümesi kararlaştırılmıştı.

PENCE DE TÖRENE KATILACAK

Kuzey Kore Parlamento Başkanı aynı zamanda töreni ABD Başkan yardımcısı Mike Pence’le yan yana izleyecek. Pence ise, Kuzey Kore’de uzun süre hapis yattıktan sonra serbest kalan ancak hayatını kaybeden Otto Warmbier’in babasını törene davet etti.

KORE YARIMADASINDA NÜKLEER GERİLİM

Kore Yarımadası’nda ABD ile Güney Kore’nin ortak askeri tatbikatlar yapması ve Pyongyang yönetiminin nükleer füze denemeleri ile yaşanan gerginlik, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un yeni yıl mesajında Güney Kore’de düzenlenecek kış olimpiyatlarına heyet gönderilebileceğini belirtmesi ve bu konuda Seul yönetimi ile görüşmelere açık olduklarını ifade etmesiyle azalmaya başlamıştı.

2159070cookie-checkKuzey Kore’den Güney’e üst düzey ziyaret

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.