Kuzey Kore’den ‘iki yeni füze denemesi’

İlk füzenin denemesinin başarısız olduğu, 150 kilometre kadar havada gittikten sonra denize düştüğü belirtildi. Birkaç saat sonra atılan ikinci füzenin ise 400 kilometre havada ilerlediği kaydedildi.

Güney Koreli askeri yetkililer denenen füzelerin Musudan adlı güçlü bir orta menzilli füze olduğunu düşünüyor.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, ABD’yle birlikte denemeleri incelediklerini söylerken, ikinci denemenin başarılı olup olmadığı hakkında bir yorum yapmadı.

Kuzey Kore: Tehdit edilmezsek, nükleer silah kullanmayız

Son iki içinde Kuzey Kore tarafından fırlatılan dört füze daha ya planlanandan önce patlamış ya da düşmüştü. BM, nükleer silah geliştirme programına sahip olan Kuzey Kore’ye, herhangi bir balistik füze teknolojisini kullanmayı yasaklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı füze denemelerini kınarken, Bakanlık Sözcüsü Jon Kirby denemelerin sadece Kuzey Kore’nin silah programını durdurmaya yönelik çabalarını arttıracağını vurguladı.

Kirby “BM’de kaygılarımızı dile getirip Kuzey Kore’nin kışkırtıcı eylemlerinden sorumlu tutulması için uluslararası kararlılığı arttırma niyetindeyiz” dedi. Füzeleri izleyen Kuzey Amerika Savunma Komutanlığı denemelerin Kuzey Amerika için bir tehdit oluşturmadığını belirtti.

Japon Başbakanı Şinzo Abe de “bu tür testlerin hoşgörülemeyeceğinin açık olduğunu” vurguladı. Güney Kore Cumhurbaşkanlığı da denemeleri ele almak üzere bir ulusal güvenlik toplantısı yapılacağını duyurdu.

Güney Kore, Japonya ve Guam’a ulaşabilecek menzilde

Bölgedeki ülkeler son günlerde yeni bir füze denemesi olacağını tespit etmiş ve bunun gerçekleştirileceği uyarısını yapmıştı.

Musudan’ın 3000 kilometre menzili bulunduğu, bunun Güney Kore, Japonya ve Guam’daki ABD üssüne ulaşmak için yeterli olduğu belirtiliyor.

Kuzey Kore’nin elinde bu füzelerden 50 adet bulunduğu aktarılıyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, Mayıs ayındaki Komünist Parti kongresinde Güney Kore ile askeri diyalog önerisinde bulunmuştu.

Jong-Un daha sonra da bu çağrısını tekrar etmişti.

Ancak Seul, Jong-Un’un aynı kongrede nükleer silah programını geliştirme sözü vermesinin samimi olmadığını gösterdiğini belirterek bu öneriyi reddetmişti.

Musudan füzesi

– Nodong-B ya da Teapodong-X olarak da bilinen Musudan, orta menzilli bir balistik füze.
– Füzenin menziliyle ilgili farklı tahminler var. İsrail istihbaratı 2500 kilometre olduğunu söylerken, ABD’liler 3200 kilometre olduğunu düşünüyor. Farklı kaynakların tahminleri 4000 km’ye kadar çıkıyor.
– Musudan’ın düşük menzilli olanları Güney Kore ve Japonya’yı vurabilecek kabiliyette. Daha uzun menzillileri ABD’nin Guam Adası’ndaki üslerini hedef alabilir.
– Füzelerin savaş başlığı taşıma kapasitesi bilinmiyor. Ancak AFP Haber Ajansı’na göre 1 ila 1,25 ton olduğu tahmin ediliyor.

1490070cookie-checkKuzey Kore’den ‘iki yeni füze denemesi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.