Kuzey kutbundaki buzullar hızla eriyor

NASA’nın 2004 ve 2005 uydu verilerine göre, Kuzey Kutbu’nun tüm yıl boyunca kalan kalın daimi buzulları yüzde 14 oranında azaldı. NASA uzmanları, bunun Türkiye’nin yüzölçümü kadar bir buzul kitlesinin Kuzey Kutbu’nda erimesi anlamına geldiğini belirtiyorlar. 

Son 20-30 yıldır Kuzey Kutbu’nda eriyen yaz buzul oranının da yılda yüzde 0,7 duğunu belirten bilim adamları, bu etkili erimenin kısmen 2005’teki alışılmamış rüzgarlardan ya da Kuzey Kutbu’nun sıcaklığının yükselmesinden kaynaklanmış olabileceğini kaydediyorlar. Kuzey Kutbu, Yerküre’nin diğer bölgelerine oranla iki kat fazla ısınıyor.

Kuzey Kutbu’nun ince buzullarla kaplı bölümü ile daimi buzullarının endişe verici düzeyde eridiğini ve dünya ile okyanusun hassas ekosistemini etkileyeceğini gösteren bu araştırma, Geophysical Research Letters dergisinde de yayımlandı. 

NASA’nın Eylül 2005’teki uydu fotoğraflarına göre, ilk uydu kayıtlarının alınmaya başlandığı 1978’den bu yana en ince buzul örtüsü kaydedilirken, 3 metre kalınlığa varan daimi buzul örtüsünün de önemli ölçüde azaldığı tespit edildi.

1136560cookie-checkKuzey kutbundaki buzullar hızla eriyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.