Kuzey İrlanda’da ‘tarihî bir gün’

İngiltere basını dünkü kutlama törenini ön sayfalarına taşıdı…


The Guardian Birinci Bakan olan, 81 yaşındaki Protestan lider Ian Paisley’nin Parlamento binası önündeki bir fotoğrafının üstüne “Kuzey İrlanda’da yeni şafak: Paisley iktidara ve barışa hevesli” manşetini attı.


Daily Telegraph ise Ian Paisley ve Birinci Bakan Yardımcısı olan Sinn Fein partisi liderlerinden Martin McGuinness’in dünkü yemin töreninde çekilmiş bir fotoğrafına “Kuzey İrlanda’ya kahkahalar geri döndü” başlığını eklediş.


The Independent aynı fotoğrafı kullanarak “Belfast mucizesi” manşetiyle “40 yıllık nefretin ardından gerçek umudun bir resmi: Emektar Protestan demagog ve eski IRA komutanı Kuzey İrlanda’da güç paylaşımına onay verirken birlikte gülüyorlar” riye yazdı.


The Independent’ın yorum yazılarından birisini de İngiltere hükümetinin Kuzey İrlanda’dan sorumlu bakanı Peter Hain kaleme aldı. Belfast’ta düzenlenen törenle yetkilerin devredilmesini ‘tarihî bir gün’ olarak niteleyen Hain şunları yazdı:


“Dün, Kuzey İrlanda’nın acı ve kanla dolu geçmişini izleyen en iyimser gözlemcilerin bile yaşayacaklarına inanmadıkları bir gündü. Dünyanın gözleri önünde Ian Paisley ve Martin McGuiness yemin ederek yeni demokratik süreci başlattılar. Demokratik Birlik Partisi ve Sinn Fein, halkın geleceği için sorumluluk almaya söz verdiler. Bu, Kuzey İrlanda halkının oy verdiği ve hak ettiği yeni siyasî gerçektir.”


Times gazetesi ise, Kuzey İrlanda’nın bundan böyle ekonomik gelişme çabası içine gireceğini, Londra ve Brüksel’den büyük destek göreceğini belirttiği yazısında Kuzey İrlanda için en büyük ödülün barış dolu ve refah içinde bir gelecek olduğunu belirtti.

802360cookie-checkKuzey İrlanda’da ‘tarihî bir gün’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.