Kuzey İrlanda’da tarihi anlaşma

Demokratik Birlik Partisi’nin lideri Ian Paisley ile IRA’nın siyasi kanadı olarak görülen Sinn Fein’in lideri Gerry Adams, bu sabah ilk kez aynı masaya oturup yüzyüze görüştü. Böylece Demokratik Birlik Partisi lideri, ‘Sinn Fein’le temasa geçmeme’ şeklindeki tavrından vazgeçmiş oldu. Paisley, Adams’ı yıllar yılı pek çok kez ‘terörist’ olarak nitelemişti.


İki lider görüşmeleri sonrası, Kuzey İrlanda Meclisi’ne ev sahipliği eden Stormont Şatosu’nun yemek salonunda bir basın toplantısı düzenlediler. Liderler V şeklinde yerleştirilen iki masada yan yana oturdular. Ancak görüşmelere yakın taraflar el sıkışmadıklarını belirtiyor.


Genellikle sert açıklamaları ile tanınan 80 yaşındaki Paisley, “geçmişte yaşanan dehşet ve trajediler karşısında haklı olarak duyduğumuz nefretin, çocuklarımız için daha iyi bir gelecek yaratmamıza engel olmasına izin veremeyiz” dedi.


Adams da vardıkları anlaşmanın yeni bir dönemin başlangıcı olacağını kaydetti. Aslında İngiltere hükümeti, tarafların bugün kuracakları koalisyon hükümetine atayacakları bakanların isimlerini gece yarısına dek açıklamasını talep etmişti.  Aksi halde, bölgenin kalıcı olarak Londra’dan yönetilmesi düşünülüyordu. Ancak şimdi bu ültimatomun esnetileceği anlaşılıyor.


İngiltere’nin Kuzey İrlanda’dan sorumlu bakanı Peter Hain, Paisley ve Adams’ın görüşmesini ‘atılımdan da büyük bir gelişme’ olarak niteledi.


İngiltere Başbakanı Tony Blair, bugünün bölge halkı için çok önemli bir gün olduğunu belirtti. İrlanda Başbakanı Bertie Ahern de kararı memnuniyetle karşıladı ve bunun adanın geleceğini yeniden şekillendireceğini söyledi. 12 üyeli kabinenin kurulması ardından Londra, Kuzey İrlanda’da yetkilerini bu yönetime devredecek.


Hafta sonunda Kuzey İrlanda’nın İngiltere’ye bağlı kalmasını isteyen Paisley liderliğindeki Demokratik Birlik Partisi ile İngiltere’nin hâkimiyetinin sona ermesini talep eden Gerry Adams’ın lideri olduğu Sinn Fein arasında yoğun müzakereler yürütülmüştü.


ASKIYA ALINAN YÖNETİM


1998’de varılan barış anlaşmasıyla Kuzey İrlanda’da güç paylaşımına dayalı özerk bir yönetim oluşturulmuştu. Bölgede yapılan seçim sonunda 108 üyeli bir meclis belirlendi.


Ancak 2002’de parlamentoda IRA’nın karıştığı casusluk skandalının ardından birlikçiler ve cumhuriyetçilerin oluşturduğu koalisyon yönetimi askıya alındı. Bu tarihten sonra Protestan toplumun en büyük partisi Demokratik Birlik Partisi’nin lideri Ian Paisley, IRA’nın kendini feshetmesi ve Sinn Fein’in İngiliz yargı ve polisine yönelik boykotunu kaldırmasında ısrar etti.


Paisley aksi halde Sinn Fein’le işbirliği yapmayacaklarını duyurdu. IRA 2005’te şiddetten vazgeçtiğini açıkladı ve silahlarını teslim etti.


Sinn Fein’in lideri Gerry Adams da geçtiğimiz aylarda parti içinde yapılan oylamanın ardından daha önce İngiliz egemenliğinin uzantısı olarak gördükleri polis ve yargı birimlerini tanıdıklarını açıkladı. (BBC)

801020cookie-checkKuzey İrlanda’da tarihi anlaşma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.