‘Kıyak emeklilik’ isteyen vekillere soruşturma

İki yıl görev yapan milletvekillerinin emekli maaşı almasına olanak sağlayan düzenlemeye imza atan iki CHP milletvekili partinin disiplin kuruluna sevk edildi.

Emekli Sandığı Kanunu, önceki gün gece yarısı verilen bir önerge ile değiştirildi. Böylece emekli milletvekillerinin maaşları 8 bin 100 TL’ye çıkarıldı. Değişiklik 216 kabul, 29 ret oyu ile kanunlaştı.

Daha önce maaların belirlenmesi için esas alınan “Emekli Cumhurbaşkanı maaşının yüzde 42’si” ifadesi “maddede bulunan yüzde 42 oranı 31 Aralık 2020 tarihine kadar yüzde 60 olarak uygulanır” şeklinde değiştirildi. Bu değişikliğin ardından Böylece daha önce emekli milletvekili maaşı olarak belirlenen 5 bin 800 TL, 8 bin 100 TL’ye çıkarılmış oldu.

Değişiklik yapılmasını teklif eden iki CHP’li parti yönetimi tarafından disipline sevk edildi. Maaş artışının altında imzası olan milletvekilleri şöyle:

AK Parti Ankara Milletvekili Fatih Şahin
CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak
Muş Milletvekili Sırrı Sakık

CHP Grup Başkanlığı, milletvekillerinin emekliliğine ilişkin düzenlemenin CHP’nin muhalefetine rağmen yapıldığını, önergede imzası bulunan iki milletvekili hakkında ise grup disiplin kurallarının işletileceğini bildirdi.

CHP Grup Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın, TBMM Genel Kurulu’nda, önceki gün kabul edildiği hatırlatıldı.

CHP Grubu’nun, emekli milletvekilleriyle eski ve yeni TBMM Başkanları arasındaki eşitsizliklerin giderilmesini uygun görürken, aylıklarda yapılacak olağan dışı artışa kesinlikle karşı çıktığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

”Nitekim, aylıklardaki fahiş artışa yol açan gece yarısı önergesi görüşülmeden önce (ek madde olduğu için) TBMM Genel Kurulu’nda Plan ve Bütçe Komisyonu çoğunluğu aranmış, CHP bu önergeye karşı çıktığı için üye vermemiştir. Çünkü gece yarısı operasyonlarıyla aylıklardaki olağan dışı artışı etik bulmamıştır. Daha sonra aylıklarda yüksek artışa yol açan önerge TBMM Genel Kurulunda görüşülürken, CHP Grubu; hem bu önergeye hem de tasarının tümüne ret oyu kullanmıştır.

Özetle, kamuoyunun haklı tepkisine neden olan bu düzenleme CHP’nin muhalefetine rağmen yapılmıştır. Önergede imzası bulunan iki milletvekilimizin imzaları, kişisel sorumlulukları kapsamında değerlendirilecek ve grup disiplin kuralları işletilecektir.”

1323980cookie-check‘Kıyak emeklilik’ isteyen vekillere soruşturma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.