‘Kızıl Ekim’i İtalyanlar sökecek

Parlamentoda onay bekleyen Kızıl Ekim ve diğer 117 nükleer deniz altının sökülmesini hedefleyen çokuluslu bu 10 yıllık projeye hükümetin 360 milyon euro tahsis edeceği belirtildi.

La Repubblica gazetesinde bugün yer alan habere göre, İtalyan teknisyenlerin dev bir ton balığı kutusunu açıyormuş gibi gerçekleştirecekleri bu önemli proje, Kızıl Ekimin içerdiği nükleer malzemenin güvence altına alınmasını da öngörüyor.

Nükleer atıkların ayrıştırılması işlemini  bu konuda uzman Sogin teknisyenlerinin gerçekleştireceği projede İtalyan uzmanlar, SSCB döneminde Kuzey Filosuna ait 117 nükleer denizaltının sökülmesi ve nükleer malzemelerinin kontrol altına alınmasında da görev alacaklar.

Proje nükleer malzemenin saklandığı çelik aksamların kesilmesinden sonra, koruma altına alınan atıkların bugün Kola adasında oluşturulan atık depolarına yerleştirilmesini öngörüyor.

Kızıl Ekim deniz altısı, 1984′ yılında ABD’li yazar Tom Clancy’nin “Kızıl Ekimin Peşinde” adlı ilk romanına konu olmuş ve Soğuk savaş yıllarının sonuna doğru best-seller romanlar arasına girmişti. Romanın yayımlanmasından altı yıl sonra Kızıl Ekim’in öyküsü, baş rolünü Sean Connery’nin oynadığı bir filmde beyazperdeye de uyarlanmıştı.

1098420cookie-check‘Kızıl Ekim’i İtalyanlar sökecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.