Kızıl Haç: İnsan onuru ayaklar altında

Örgüt, bugün yayımladığı raporda, Irak’da süregiden çatışmaların nüfusun tamamını etkilediğini kaydediyor ve “sivillerin yaşadıkları büyük zorluklar, hayata ve insan onuruna çok uzun bir zamandır saygı gösterilemediğini ortaya koymaktadır” diyor.

Irak’taki bombalama ve adam kaçırma eylemlerinin ölümcül sıklığı dolayısıyla artık haber bültenlerine bile yansımadığını kaydeden Uluslararası Kızıl Haç Örgütü, bu raporuyla, Irak’taki yaşamın, sıradan kadın, erkek ve çocuklar açısından ne anlam taşıdığına dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Uluslararası Kızıl Haç Örgütü’nün Bağdat’taki bürosunun bundan üç buçuk yıl önce bombalanmasına rağmen, örgüt Irak’ta varlık göstermeye devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde, Kızıl Haç görevlileri, Iraklı kadınlara, yaşamlarını nasıl sürdürdükleri ve kendilerine nasıl destek verilebileceği konusunda sorular yöneltti.

Biri bize gerçekten yardım etmek istiyorsa, her sabah evlerimizin önünde sıralanan cesetleri toplasın. Her sabah çocuklarımızı okula götürmeye çalışırken bu görüntülerle yüzleşmelerine artık dayanamıyoruz.

Bir Iraklı kadın Uluslararası Kızıl Haç Örgütü başkanı Pierre Krahenbuhl, aldıkları yanıtların şok etkisi yarattğını söylüyor. Krahenbuhl şu örneği veriyor:

“Bir Iraklı kadın, bir an kadar sessiz kaldıktan sonra, ‘biri bize gerçekten yardım etmek istiyorsa, her sabah evlerimizin önlerinde sıralanan cesetleri toplasın. Güvenlik nedeniyle kimse bu cesetlere dokunmaya ya da cesetleri kaldırmaya cesaret edemiyor. Ama bizler, her sabah çocuklarımızı okula götürmeye çalışırken bu görüntülerle yüzleşmelerine artık dayanamıyoruz.’ dedi.”

Kızıl Haç, Irak’ta yaşamın her bakımdan kötüye gittiğini belirtiyor.

Pazara gitmek gibi sıradan bir işin bile ölüm kalım sorunu haline geldiğini, su ve elektrik kesintilerinin giderek arttığını kaydeden Kızıl Haç, yaşamın bu denli zorlaşması karşısında, Irak halkının, büyük ilerlemeler sağlanmasını ummayı bir yana bırakarak, sokaklardaki cesetlerin toplanması gibi, görece basit işlere daha büyük önem vermeye başladıklarını bildiriyor.

Tarafsızlığıyla ün yapmış olan Uluslararası Kızıl Haç Örgütü, Irak’ta mevcut, kendi ifadesiyle, ‘ feci güvenlik durumu’nun sorumluluğunu belli bir tarafa yüklemiyor.

Örgüt, Irak’ta siyasi ve askeri etkisi olan herkesin sivilleri korumak için daha fazla çaba harcaması gerektiğini vurguluyor.

Uluslararası Kızıl Haç Örgütü’nün Irak raporundan çıkan açık sonuç, Iraklıların korunması için Bağdat hükümetinin ve koalisyon güçlerinin pek fazla bir çaba göstermediği yolunda. (BBC)

1149520cookie-checkKızıl Haç: İnsan onuru ayaklar altında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.