Kızıl Ken’den Newroz resepsiyonu

Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone’nun ev sahipliği yaptığı resepsiyona çok sayıda politikacı,  işadamı,  sivil toplum örgütü temsilcisi ve sanatçı katıldı. 


City Hall’de gerçekleşen resepsiyonda bir konuşma yapan Ken Livingstone,  “Newroz Londra’da yaşam süren değişik toplumlar açısından önemli bir gündür. Bu ay süresince Londra’da bir çok kültürel etkinlik yapılıyor.  Bu vesileyle Belediye  Başkanı olarak Londra’nın ekonomik ve sosyal gelişimine büyük katkısı olan Kürt halkının Newroz Bayramı’nı kutluyorum” dedi. 


Livingstone’dan sonra İngiltere Kürt Dernekleri Federasyonu  (Fed-Bir) adına bir konuşma yapan İbrahim Doğuş ise Newroz’un tarihçesi ve Kürtler için önemine değinerek,  “Newroz Kürtler için barış,  direniş ve özgürlüğün simgesidir” dedi.  Doğuş,  “Bu gün hala Kürtler bazı ülkelerde kendi dilini ve kültürünü yaşayamıyor.  Biz Kürt halkı olarak Kürt sorunun barışçıl ve demokratik yollarla çözülmesinden yanayız” şeklinde konuştu. 


Geçen yıl Britanya Kürt Dernekleri Federasyonu Fed-Bir ve Büyükşehir Belediyesinin GLA’de ortaklaşa düzenledikleri resepsiyon Türk basınında günlerce tartışılmış ve Londra Büyükşehir Belediye Başkanı Ken Livingston bazı medya organları tarafından hedef gösterilmişti.  Livingstone, Newroz’un 2009 yılında Trafalgar Meydanı’nda kutlanacağını tekrarladı. 


HARİNGEY’DEKİ KUTLAMA


Öte yandan Türkiyelilerin yoğunlukta yaşadığı bölgelerden biri olan Haringey’de de Belediye Başkanı Kürtler için bir Newroz resepsiyonu düzenledi. 


Resepsiyona katılan İngiliz Milletvekili Lynne Featherstone Abdullah Öcalan’ın durumu ile Kürtlerin kaygılarını anladığını ve durumun aydınlatılması amacıyla Dışişleri Bakanlığına bir mektup yazarak bilgi isteyeceğini kaydetti. 


Wood Green’deki Haringey Civic Centre’da yapılan resepsiyona İngiltere Eğitim Bakanı David Lamy,  Haringey Belediye Başkanı Gina Adamou,  Belediye Lideri George Meehan,  İngiltere Kürt Dernekleri Federasyonu Başkanı Arzu Peşmen,  Haringey Belediyesi’ndeki Kürt Belediye Meclis Üyesi Dilek Doğuş,  aynı Belediye’deki Kürt Belediye Meclis üyesi Ali Demirci ve eski Belediye Başkanı Sheala Peacock konuşmacı olarak katıldılar. 


Katıldığı ilk Kürt organizasyonunun Haringey’deki Kürt Kültür Merkezi’nin bahçesinin açılışı olduğunu söyleyen Haringey Belediye Lideri George Meehan,  Kürt toplumu ile yakın mesafede duracağını ve sorunların daha duyarlı olacağını ifade etti. 
Resepsiyona katılan herkesin Newroz’unu kutlayan Eğitim Bakanı David Lamy’de kendi ülkelerinde uğradıkları baskılardan dolayı İngiltere’ye gelmek zorunda kalan Kürtlerin daha barışçıl bir ortamda yaşaması için Kürtlerle birlikte çalışmaya devam edeceklerini ifade etti. 


FOTOĞRAF: Halkevi Başkanı Mustafa Topkaya, FED BİR Başkanı Arzu Peşmen ve Belediye Başkanı nam-ı diğer ‘Kızıl’ Ken Livingstone

800870cookie-checkKızıl Ken’den Newroz resepsiyonu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.