Kızılhaç: Irak’ta bir milyon kayıp var

Komite, Uluslararası Kayıplar Günü öncesi yayınlanan açıklamasında Irak’taki güvenlik durumu ve dünya çapında kayıp yakınlarına ulaşmak isteyenlerin yaşadığı büyük zorluklara dikkat çekti. Kuruluş kayıp kişilerin izinin bulunması için çok daha fazla çaba harcanması gerektiğini vurguladı.

Uzmanlara göre, dünya çapında kaç kişinin kaybolduğuna dair tam bir sayı ortaya koymak mümkün değil. Kızılhaç bu sayının milyonlarca olduğuna inanıyor.

Sadece Irak’ta bir milyona yakın kişinin kaybolduğu belirtiliyor. Ülkedeki güvenlik durumu nedeniyle yakınlarını arayanların seyahat etmesi çok tehlikeli. Kayıp kişiler hakkında bilgi vaat ederek insanları dolandıran kişiler de bulunuyor.

Bağdat’taki adli tıp morguna 2006’yla Temmuz 2007 arasında 20 bin ceset götürüldü. Bunların yarısından çoğunun da kimliği tespit edilemedi. Sevdiklerini kaybetmenin duygusal olduğu kadar ekonomik açıdan da olumsuz sonuçları var. Ölümler resmen kanıtlanamadığı için bu kişilerden kalan emekli maaşları alınamıyor.

Kalan gayrimenkuller de alınıp satılamıyor. Uluslararası yasalara göre savaşlarda ölenlerin ve tutuklananların kaydedilmesi gerekiyor.

Kızılhaç’a göre hükümetler ya bunu savaş sırasında bir öncelik olarak kabul etmiyor, ya da zaten insanların kaybolmasında hükümetler rol oynuyor. (BBC)

FOTOĞRAF (Sebati Karakurt çekti): Bağdat’ta cenaze…
 

1156730cookie-checkKızılhaç: Irak’ta bir milyon kayıp var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.